Select Page

Evo kako će izgledati ovogodišnji Advent u Zagrebu, donosimo detalje

Evo kako će izgledati ovogodišnji Advent u Zagrebu, donosimo detalje

Ovogodišnji, drugi pandemijski Advent u Zagrebu, za razliku od prošle godine ipak će se održati, no neće biti, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina, najpoznatije atrakcije – Ledenog parka na Tomislavcu, a neće biti ni ugostiteljskih kućica na Zrinjevcu. Međutim, uvodi se šest novih programa.

To su Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prošli je mjesec otkrio da na Zrinjevcu i Tomislavcu neće biti kućica.

Adventske kućice bit će na pet gradskih lokacija: Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu.

Advent od 27. studenog do 7. siječnja

Danas je otkriveno kako će izgledati ovogodišnji Advent u organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera.

Advent Zagreb ove godine će se održati od 27. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima do 7. siječnja. Tako je, uz poštivanje realnosti aktualne situacije, 27. studenoga predviđeno paljenje prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića u 17 sati, a oko 19 sati upalit će se lampice na Zrinjevcu.

Uz tradicionalne hrvatske igračke koje su motiv ovogodišnjeg Adventa, poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbena događanja koja će nas, poručuju iz TZGZ-a, na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića.

Održat će se 129 koncerata

Naime, za vrijeme Adventa održat će se čak 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde pred kojima je budućnost, piše index.hr.

Tu su, naravno, i pojedini zagrebački muzeji poput Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskog muzeja, Muzeja prekinutih veza i Muzeja čokolade koji su se uključili s prigodnim programima, a treba istaknuti i ostala događanja kao što su: predstave u HNK, Gavella u Tunelu Grič, Projekt Ilica: Q’ART, Advent Run, Advent u Vidri te posebni programi koji su priređeni za najmlađe.

Šest novih programa

“Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te mi je posebno drago najaviti 6 novih programa, a to su: Advent u LADU, zatim Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s našim obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima koji očekuju goste s posebno osmišljenom blagdanskom ponudom i uređenjem. Spomenula bih i Advent na Zrinjevcu, na kojem nas, uz prigodno uređenje, očekuje čak 13 koncerata naših poznatih hrvatskih izvođača i to svakog petka, subote i nedjelje”, izjavila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Dodatno, navodi kako će nastaviti i s prošlogodišnjim uspješno pokrenutim projektom izložbe proširene stvarnosti (AR) koja će koristiti animirane tradicionalne igračke kao motiv ovogodišnjeg Adventa, a bit će postavljene na 10 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima.

Uvodi se projekt Virtualne igračke

IZ TZGZ-a poručuju kako će nas Advent Zagreb 2021. projektom Virtualne igračke vratiti u vrijeme djetinjstva kroz dugu tradiciju ručno izrađenih igračaka koje su obilježile vrijeme odrastanja mnogih od nas te ćemo imati prilike ponovo se poigrati s njima uz pomoć pametnih telefona.

Isto tako, nastavit će i s projektom Svjetlost Adventa gdje s odabranim institucijama na Gornjem gradu ukrašavaju njihove prozore u blagdanskom duhu.

“Osim toga, TZGZ promovira Advent putem integriranih online i offline kampanja na više od 16 tržišta, prateći, naravno, aktualnu epidemiološku situaciju, a osmislili smo i posebnu promociju u sklopu Svjetske izložbe EXPO Dubai. Također, ostvarili smo našu tradicionalnu promotivnu suradnju s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om s kojima smo osigurali posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu”.

Uredit će se 15 lokacija u gradu

Uz navedeno, TZGZ će s partnerima prigodno urediti 11 lokacija u Donjem gradu: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J.J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Europski trg, prolaz Oktogon, Trg Republike Hrvatske, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika, ALU i Tunel Grič te četiri u Gornjem gradu: Trg sv. Marka, park Bele IV., plato Gradec te Strossmayerovo šetalište zapad.

“Pozivamo sve da i ove godine odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu biti s nama osigurali smo online prijenose na našim društvenim mrežama. Bogat kulturno-glazbeni program po raznim lokacijama u gradu će se, naravno, održati u skladu s najnovijim službenim mjerama i preporukama te su svi programi podložni promjenama. Detaljne satnice svih programa, kao i aktualne informacije dostupne su na: www.adventzagreb.hr”, istaknuli su iz TZGZ-a.

Na konferenciji za medije danas su objavljeni detalji.

U programu Jingle Mingles sudjelovat će 50 ugostiteljskih objekata

“Ovim adventom željeli smo se vratiti u djetinjstvo. Glavne okosnice su da je on hibridan, održiv i zeleni. U tunelu Grič kazalište Gavella održat će svoje predstave. Na platou Gradec imat ćemo poseban program. Građani će ondje sami moći ukrasiti borove koje će nam posuditi Zrinjevac. S ugostiteljima pokrećemo Jingle Mingles”, izjavila je Martina Bienenfeld.

Na konferenciji za medije govorila je i Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

“Za nas je ovaj projekt jako bitan. Advent nam donosi puno gostiju. Ovim programom želimo ponuditi Zagrebu kvalitetniju gastro ponudu. Imat ćemo 50 ugostiteljskih lokala koji će na terasama nuditi svoju ponudu, terase će biti posebno ukrašene. Uz, naravno, kućice koje će biti postavljene, želimo ponuditi drugačiju gastro ponudu. S obzirom na pandemiju izvrsno je da će se sve održavati vani, želimo Zagrebu vratiti taj veseli duh”, izjavila je Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Jeftinije cijene vlakova za Zagreb

Direktorica TZGZ-a najavila je i koncert klapa iz Omiša na Trgu bana Jelačića 11. i 12.12. Tijekom vikenda u vrijeme Adventa u Zagrebu HŽ će, navodi, sniziti cijene karata za Zagreb za 50 posto.

Šef skupštine Klisović: Grinč nije ukrao Božić

“Zagreb zašli zaslužuje advent ljepote, nade. Grinč nije ukrao Božić. Pozivamo sve da dođu jer će Zagreb zasjati starim sjajem”, rekao je Klisović.

Tomašević o adventu: Imamo puno manje kućica, a puno veću zaradu

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da su mjesecima održavali sastanke oko Adventa u Zagrebu, navodeći kako će biti izvrstan.

“Završio je javni natječaj za kućice. Bilo je 200 prijava, 70 valjanih. Napravili smo natječaj za 90, ali bit će ih 70. Uz to će ugostitelji imati ukrašene terase s ponudom. Unatoč pandemiji dat ćemo sve od sebe da svi budu zadovoljni. Što se tiče kućica, na temelju prihoda od njih Zagreb će uprihoditi 3 milijuna i 300 tisuća kuna. Usporedbe radi 2019. je Zagreb od 220 kućica uprihodio 900 tisuća kuna”, rekao je Tomašević.

Detalje programa možete pogledati OVDJE.

Vrisak.info

OGLASI

Loading