Select Page

Nelegalni SIP BiH donio odluku za digitalizaciju izbornog procesa, a nemaju 2000 KM za tiskanje privremenih biračkih spiskova

Nelegalni SIP BiH donio odluku za digitalizaciju izbornog procesa, a nemaju 2000 KM za tiskanje privremenih biračkih spiskova

Iako ne postoji odluka Parlamenta BiH, Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo je zaključak o izradi projektne dokumentacije za elektronsku identifikaciju birača i slanje rezultata izbora s biračkog mjesta u SIP BiH, međutim zbog nedostatka novca i vremena gotovo je sigurno da taj proces neće zaživjeti na sljedećim izborima.

“Treba nam vrijeme za javnu nabavu i već smo zakasnili. Sve i da izradimo projektnu dokumentaciju u prosincu – realizacija ovisi od sredstava, a ako se pojavi i donator javnu nabavu opreme treba završiti u veljači kako bi se provele obuke. Samo pod tim uvjetom to može biti realna opcija. Radi se o značajnim sredstvima i nisam siguran da će bilo tko od donatora u ovako kratkom vremenu ulaziti u rizik”, rekla je Irena Hadžiabdić, član SIP-a BiH, pišu Nezavisne novine.

Ono što je zanimljivo jeste da su gotovo svi članovi SIP-a na jučer održanoj sjednici istaknuli kako za elektronsku identifikaciju birača i elektronsko slanje podataka s biračkog mjesta u SIP nije potrebna izmjena Izbornog zakona BiH. 

Za razliku od SIP-a, pojedini dužnosnici tvrde da to nije moguće, pa je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, nedavno za “Nezavisne” rekla kako je Izborni zakon u dijelu identifikacije birača jasan i da je bez izmjena Izbornog zakona BiH nemoguće bilo što mijenjati.

“Član 5.12, stav 3, kaže da predsjednik ili član biračkog odbora utvrđuje identitet birača na osnovu važeće osobne isprave. Dalje, stav 4. kaže da je važeća osobna isprava s fotografijom osobna karta, putovnica ili vozačka dozvola i više je nego jasno da bez izmjene Izbornog zakona drugačija identifikacija nije moguća”, rekla je tada Novaković Bursaćeva.

Ipak, iako nema odluke nijedne službene institucije BiH, SIP ne odustaje od projekta digitalizacije izbornog procesa jer, kako su istaknuli, to je nužno Bosni i Hercegovini gdje se već punih 11 godina ništa nije promijenilo kada je riječ o izborima i modernizaciji procesa. Također, istaknuli su i kako je Parlament BiH potpuno inertan po tom pitanju, apelirajući na one “kojima su puna usta” digitalizacije i elektronskog glasanja da nešto učine.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading