Select Page

FBiH i dalje bez vlade jer se jedan od Bošnjaka izjasnio kao “ostali”

FBiH i dalje bez vlade jer se jedan od Bošnjaka izjasnio kao “ostali”

Federacija Bosne i Hercegovine u četvrtak nije dobila novu vladu ni nakon više od pet mjeseci od izbora jer se u posljednji trenutak ispostavilo kako među kandidatima za ministre nema dovoljno Bošnjaka.

Zastupnički dom parlamenta tog entiteta je na izvanrednoj sjednici održanoj u Sarajevu trebao izglasati povjerenje vladi koju su temeljem postupka propisanog ustavom dan ranije imenovali predsjednik i dvoje dopredsjednika Federacije BiH.

No postupak potvrde u parlamentu koji je trebao biti tek puka formalnost nije prošao bez poteškoća jer se u posljednji trenutak pojavila dvojba o tome je li ispoštovana ustavna odredba kojom je propisano da u vladi bude osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina.

Problem je nastao nakon informacija da se jedan od kandidiranih ministara za kojega se držalo da je Bošnjak zapravo izjasnio kao “ostali” pa je sjednica Zastupničkog doma u konačnici odgođena.

Prije toga je dopredsjednik Federacije BiH Milan Dunović povukao suglasnost na imenovanje nove entitetske vlade koju je dao dan ranije.

“Uvidom u nacionalnu strukturu imenovnih članova vlade FBiH utvrđeno je da nisu ispunjeni uvjeti propisani ustavom FBiH te vas u cilju zaštite ustava obavještavam da povlačim suglasnost datu na odluku o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi FBiH”, navodi se u Dunovićevoj izjavi dostavljenoj zastupnicima.

Bez suglanosti predsjednika i dva dopredsjendika FBiH imenovanje vlade nije moguće.

Iako nitko nije ponudio cjelovito objašnjenje problema koji se iznenada pojavio, do zastupnika i novinara došle su informacije kako se Reuf Bajrović kojega je stranka Demokratska fronta (DF) predložila za ministra energetike i industrije izjasnio kao “ostali” pa se ispostavilo kako u vladi manjka ministara koji bi bili iz reda bošnjačkog naroda.

Ustavom Federacije BiH propisano je da bi entitetsku vladu moralo činiti osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina.

U ovom se slučaju ispostavilo kako bi u vladi bilo sedam Bošnjaka a tri Srbina što bi bitno poremetilo ustavom propisani nacionalni balans.

Prema ranijem dogovoru vladu je u naredne četiri godine trebao predvoditi Fadil Novalić kojega je na tu dužnost postavila Stranka demokratske akcije (SDA) uz ocjenu kako je njegova najveća prednost dugogodišnje poduzetničko iskustvo.

Potpredsjednici vlade trebali bi biti Jelka Miličević koju je HDZ BiH predložio za ministricu financija te Milan Mandilović, ministar rada i socijalne politike i kadar DF na čijem je čelu Željko Komšić.

SDA u novom sazivu federalne vlade je trebala imati šest ministara koliko i HDZ BiH dok su DF-u pripale četiri ministarske pozicije.

No ni potvrdeom nove vlade FBiH koja je neočekivano prolongirana proces uspostave izvršne vlasti u BiH ne bi bio završen jer još nije imenovano novo Vijeće ministara.

SDA, HDZ BiH, DF te Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) koje su dogovorile uspostavu vladajuće koalicije na državnoj razini odredile su svoje kandidate za ministarske pozicije no još uvijek traju provjere kojima treba utvrditi jesu li predložene osobe u sukobu interesa.

Očekuje se kako bi taj postupak mogao biti okončan do kraja narednog tjedna pa bi tada Zastupnički dom parlamenta BiH trebao glasovati o povjerenju novoj izvršnoj vlasti na državnoj razini.

Hina

OGLASI

Loading