Select Page

FEDERACIJA RADI SARAJEVO SE GRADI: Stanovnik Sarajeva vrijedi 800, a Mostara ili Tuzle 300 do 400 KM

FEDERACIJA RADI SARAJEVO SE GRADI: Stanovnik Sarajeva vrijedi 800, a Mostara ili Tuzle 300 do 400 KM

Zakon o pristupu javnim prihodima u BiH definitivno predstavlja najveću diskriminaciju prema županijama, jer prema njemu imamo građane prvog i drugog reda – istaknuo je u četvrtak navečer na javnoj tribini u Mostaru predsjednik Udruge “Vrisak” Vedran Arapović.

Posebni koeficijenti

Pojasnio je kako, zahvaljujući posebnim koeficijentima, Sarajevska i Bosanskopodrinjska županija imaju znatno veće prihode nego ostale županije.

– Tako po glavi stanovnika dobijete da jedan Sarajlija vrijedi malo više od 800 maraka dok jedan Tuzlak i jedan Zeničanin vrijede između 300 i 400 maraka – istaknuo je Arapović na javnoj tribini o pripadnosti javnih prihoda u Bosni i Hercegovini.

Predložio je ukidanje posebnih koeficijenata za te županije ali kroz prelazno razdoblje, jer se, kako je kazao, posebni koeficijenti ne mogu preko noći izbrisati.

– Bitno je da se ti koeficijenti s vremenom ukinu i da imamo ravnomjernu raspodjelu prihoda. Naravno, Sarajevo kao glavni grad treba imati povlašten položaj kada su u pitanju recimo entitetske ili državne institucije. Međutim, to nikako ne smije imati Sarajevska županija jer ona je jednako županija kao sve ostale u BiH – istaknuo je Arapović.

Jedna osoba u Sarajevu vrijedi dvostruko više nego u drugim krajevima BiH

Profesor s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zdenko Klepić kazao je kako u potpunosti podržava ovu inicijativu jer smatra kako je katastrofalno to što jedna osoba u Sarajevu vrijedi dvostruko više nego u drugim krajevima BiH.

– Trebamo svi vrijediti jednako – istaknuo je Klepić.

Na tribini je najavljeno naredno okupljanje u Tuzli, kao i promocija inicijative prema ostalim županijama.

Tribinu je organizirala Udruga građana “Vrisak” u suradnji s Tuzlanskom inicijativom.

– Ovaj zakon je u ekonomskom smislu ono što je u političko-pravnom smislu provedba odluke Sejdić-Finci – ustvrdio je Arapović.

poskok.info

OGLASI

Loading