Select Page

Franz Beckenbauer, njemačka nogometna ikona, preminuo je u nedjelju u 79. godini.

Franz Beckenbauer, njemačka nogometna ikona, preminuo je u nedjelju u 79. godini.

Njemačkoj novinskoj agenciji (dpa) potvrdila je to njegova obitelj.

– S dubokom tugom javljamo da je moj suprug i naš otac, Franz Beckenbauer, jučer, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom obitelji. Tražimo od vas da tugujete u tišini i suzdržavate se od postavljanja bilo kakvih pitanja, objavila je obitelj.

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre te dominacije na terenu smatra se najboljim njemačkim nogometašem svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti.

Kao igrač i trener, rijetko tko je toliko oblikovao njemački nogomet kao Franz Beckenbauer. Kao igrač bio je europski (1972.) i svjetski prvak (1974.), a zatim svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine.

Na klupskoj razini osvojio je čak 13 igračkih trofeja s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva, te tri Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA 1996.

Beckenbauer, zvani Der Kaiser ili Car, jedan je od samo trojice igrača u povijesti zajedno s Brazilcem Mariom Zagallom, koji je umro prije dva dana, i Francuzom Didierom Deschampsom, koji su osvojili Svjetsko prvenstvo kao nogometaši i izbornici.

Hrt

OGLASI

Loading