Select Page

FRATRI UPOZORILI MLADENCE I SVATOVE: Molimo vas, budite pristojniji

FRATRI UPOZORILI MLADENCE I SVATOVE: Molimo vas, budite pristojniji

Molimo vas, budite pristojnijiVrijeme i ljudi se mijenjaju, s napretkom nastaju novi društveni odnosi i norme ljudskog ponašanja. Mijenjaju se običaji, navike, opća pravila u međuljudskim kontaktima, kako u privatnom tako i u javnom životu.

Stariji naraštaji često ne mogu shvatiti mlađe, čude se njihovom ponašanju za koje često kažu da je “iščašeno”, a znaju ga ponekad ocijeniti i nenormalnim. Pritom zaboravljaju da su u vrijeme dok su oni bili mladi svojim ponašanjem izazivali čuđenje starijih. Od društvenih promjena nije imuna ni Crkva. Nastoji ići ukorak s vremenom kako bi svoje poslanje i djelovanje prilagodila prije svega mladim vjernicima koji su snažno izloženi utjecajima suvremenog načina života u kojem, nažalost, ima i jako puno negativnog, neprihvatljivog, razarajućeg i nenormalnog.

Učenje crkve

No, Crkva, prije svega katolička, ne odustaje od svojih temeljnih biblijskih postavki i nauka na kojima se zasniva njezino učenje, ustrajno traži od svojih članova da ih se pridržavaju. Ne bježi od prilagođavanja potrebama vremena, ali obazrivo i oprezno, ne mijenjajući i ne narušavajući bit Kristova učenja. Po mnogima, pa i onima izvan Katoličke crkve, to je njezina snaga koja je, unatoč povremenim slabostima i posrtanjima, dva milenija vodi i održava jakom, stabilnom i utjecajnom.

Otvoreno obraćanje svećenika

Međutim, katkad dođe vrijeme da se svećenici moraju javno obratiti “svome stadu” koje predvode i upozoriti ga na neprihvatljivo ponašanje u nekim prigodama. To su ovih dana učinili franjevci u samostanu i župi Humac u Ljubuškom. U obraćanju svećenika iza oltara, u župnim obavijestima na kraju svete mise i u tjednom župnom glasilu Humački glasnik, uputili su molbu koja se odnosi na ponašanje tijekom vjenčanja: “Svim mladencima koji planiraju svoje vjenčanje slaviti u crkvama na Humcu upućujemo ozbiljnu molbu”. U njoj fratri mole mladence i svatove da pripaze na red i lijepo ponašanje, piše Večernji list.

Neki ne doživljavaju crkvu kao svet prostor

“Primijetili smo, naime, da pojedini svatovi crkvu ne doživljavaju kao svet prostor, nego kao običnu svatovsku dvoranu te smatraju kako je u crkvi dopušteno galamiti, zviždati, pljeskati, pričati, bacati razni nakit (konfete, papiriće, cvjetne latice, rižu…), paliti svijeće, čestitati uz viku i priču… Sve je to poganski običaj koji ne pripada bogoslužnom prostoru koji ruši sve što je sveto i vrijedno u sakramentu sv. ženidbe.

Odjevanje je pokazatelj vjerske kulture

Odijevanje za ulazak u crkvu pokazatelj je opće i vjerske kulture svake osobe”, napominju humački fratri. “Zamijetili smo, također, kako pojedini fotografi u crkvama izvode prave ludorije, leže po podu, trčkaraju po crkvi kao po sportskoj dvorani, smetaju pred oltarom, pa čak i mladenke poliježu po oltarima kako bi ih i u tim pozama slikali. Stoga, molimo sve buduće mladence i njihove svatove da ne zaborave kako je crkva svet prostor u kojem se moramo sveto ponašati!

U crkvi molimo, pjevamo, radujemo se Božjoj blizini i mogućnostima s Njim dijeliti Riječ i blagovati Njegovo Tijelo! S poštovanjem i prema liturgijskim (zakonskim) propisima Crkve, svaki prolaz kroz crkvu zahtijeva i pobožni poklon (desnim koljenom do lijeve pete) Presvetom Oltarskom Sakramentu, Isusu, Bogu, prisutnom u posvećenoj hostiji”, upozoravaju i mole humački svećenici.

VLM

OGLASI

Loading