Select Page

KARAMARKO ZA VEČERNJAK: Otvorena podrška Čoviću i HDZ-u BiH kao i strankama okupljenima oko HNS-a

KARAMARKO ZA VEČERNJAK: Otvorena podrška Čoviću i HDZ-u BiH kao i strankama okupljenima oko HNS-a

BiH je domovina hrvatskog naroda, nećemo je se odreći i nećemo se odreći svojih pravaVodstvo HDZ-a RH najavljuje nakon dolaska na vlast veliki zaokret prema Hrvatima u BiH te pozdravlja inicijativu njemačke kancelarke Angele Markel i rezoluciju kongresnice Janice Hahn. Očekuju da će voditi izjednačavanje položaja Hrvata sa Srbima i Bošnjacima. Zbog toga Karamarko poziva na svehrvatsko zajedništvo i otvoreno podržava stranke HNS-a.

Večernji list: Hrvati u BiH nemaju svog člana Predsjedništva, birali su im ga drugi. Vladu Federacije Hrvatima su birali drugi. Kako popraviti položaj ovoga naroda i jeste li zadovoljni odnosom službenog Zagreba?

Nismo zadovoljni položajem hrvatskog naroda u BiH. Uvijek ističem i isticat ću – BiH je domovina hrvatskog naroda, nećemo je se odreći i nećemo se odreći svojih prava. Moramo ovdje ostati živjeti, kao što smo ostali stoljećima i živjeli i bitno utjecali na karakter Bosne i Hercegovine. Zalagat ćemo se da se prava hrvatskog naroda izjednače s pravima druga dva naroda. A Zagreb može i mora biti aktivniji. Kada preuzmemo odgovornost za vođenje Hrvatske, sigurno ćemo biti i aktivni i angažirani. Naš je moto da nitko u Zagrebu ne može spavati mirno sve dok to ne može i posljednji Hrvat u BiH.

Večernji list: Na koji način popraviti položaj? Je li to hrvatski entitet?

To je pitanje dogovora. Nama je prihvatljivo sve ono što će učiniti Hrvate ravnopravnima, a to će dogovoriti legitimni predstavnici triju naroda. Sve dok od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH ne čujem da su zadovoljni položajem Hrvata, smatrat ću da nismo izvršili obveze koje nam nameće i Ustav Republike Hrvatske.

HDZ BiH u Posušju

Večernji list: Većina zapadnih dužnosnika, međutim, treći entitet, koji podupire velika većina Hrvata u BiH, uopće ne smatra realnom opcijom, a istodobno bez svoga teritorija i institucija Hrvati su predmet diskriminacije. Kako na to gledate?

Moramo biti mudri, moramo uvažavati stavove i mišljenje vodećih “igrača” međunarodne zajednice, pogotovo onih uz čiju smo suglasnost, makar i prešutnu, pokrenuli operacije oslobađanja Hrvatske i zaustavljanja rata u BiH te prisilili tadašnje eksponente velikosrpske okupatorske politike da pristupe mirovnim pregovorima.
Ponavljam, meni osobno nije bitna forma, bitan mi je sadržaj: bitno mi je da Hrvati u BiH sami biraju svoje predstavnike – od člana Predsjedništva BiH do posljednjeg službenika u federalnoj i bh. vladi – a ne da u tome svome neotuđivom pravu budu spriječeni različitim smicalicama i zloupotrebama. Bitno mi je da Hrvati u BiH imaju svoje školstvo, kulturu, TV program i sva ostala prava kao i druga dva naroda u BiH. A kako će se to organizirati – na predstavnicima je triju naroda da dogovore najbolji i najprihvatljiviji model. A meni osobno, HDZ-u i Vladi koju ćemo uskoro formirati bit će prihvatljiv tek onda kada to potvrde legitimni hrvatski predstavnici u BiH. Sve do tada smatrat ću da hrvatski narod nije ravnopravan u BiH, a takva BiH, po nama, ne bi smjela niti započeti pregovore o ulasku u EU, a kamoli postati ravnopravna članica Unije. Dakle, u interesu je i druga dva naroda ispraviti te nelogičnosti i nepravde te pomoći Hrvatima da postanu ravnopravni.

Večernji list: Do sada su nakon Daytona sve reforme bile na štetu Hrvata čime je oslabljena uloga ovoga naroda. Kakva su vaša očekivanja od inicijative njemačke kancelarke za reformama u BiH i rezolucije koju je u američkom Kongresu predstavila kongresnica Hahn? Može li RH kao članica EU i NATO-a lobirati da se negativna matrica promijeni?

Pozdravljam inicijativu Merkel, smatram da će ona vrlo pozitivno djelovati na procese i budućnost hrvatskog naroda u BiH. Isto tako, veoma sam zadovoljan i rezolucijom koju je Hahn uputila Kongresu, tim više što je tada naglasila „da SAD ima obvezu zaštititi Hrvate na prostoru BiH jer su oni demografski najmanji od triju naroda čiju konstitutivnost priznaje Daytonski sporazum i jer treba spriječiti daljnje slabljenje njihove pozicije“. Za mene je sve to optimističan znak. O problemu neravnopravnosti Hrvata počelo se raspravljati u svjetskim središtima u kojima se donose odluke. Zato i moramo biti mudri, ali i jedinstveni, pogotovo Hrvati u BiH. Sada nije vrijeme za neke osobne netrpeljivosti i razmirice. Naravno da bi RH mogla pridonijeti poboljšanju situacije. No, nažalost, ova Josipovićeva i Milanovićeva vlast – osim nekih izoliranih poteza kojima sam dao potporu – nema strategiju za BiH i poboljšanje hrvatskog položaja. Bojim se da će ozbiljniji angažman RH morati pričekati naš dolazak na vlast, mi ćemo i po ovom pitanju doći spremni – s vizijom i strategijom.

VLM

OGLASI

Loading