Select Page

Galić: Zaposlit ćemo još 70 službenika

Galić: Zaposlit ćemo još 70 službenika

Prvi čovjek Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić, na poziciji direktora od 16. travnja 2014. godine, u intervjuu za Klix.ba kaže kako je u prethodnom razdoblju Granična policija BiH odgovarala na sve zadatke i izazove postojećim ljudskim kapacitetima, ali da je nužan daljnji napredak agencije.

Naglašava kako nije moguće govoriti o boljim rezultatima ukoliko nije osiguran dovoljan broj policajaca na granici.

– Problem u nedostatku osoblja je posebno izražen za vrijeme ljetne turističke sezone i blagdana, kada je povećana frekvencija putnika. U takvim otežanim uvjetima do izražaja dolazi organiziranje rada te se službenici preraspoređuju na dijelove granice gdje se ukaže potreba, u nekim slučajevima iz jedne organizacijske jedinice u drugu. Ukoliko je moguće, koriste se zakonske mogućnosti popuštanja u režimu obavljanja graničnih provjera, a poslovi i zadaće obavljaju se u skladu s prioritetima. Prema postojećoj sistematizaciji, trenutno Graničnoj policiji BiH nedostaju 443 policijska službenika. Problem će djelomično biti riješen zaposlenjem 70 službenika za koje je natječajna procedura u tijeku. Kandidati koji su ispunili opće i posebne uvjete Javnog oglasa polagat će test općeg znanja 10. prosinca 2016. godine, nakon čega slijede provjera tjelesnih sposobnosti i intervju. Također, Vijeće ministara BiH je odobrilo prijem novih 100 službenika u činu policajac i do kraja 2016. će biti objavljen oglas za prijem nove generacije kadeta Granične policije BiH”, ističe Galić i dodaje kako Granična policija BiH danas raspolaže zadovoljavajućom opremom koja se sastoji od specijaliziranih vozila, plovila, računara, dvogleda za noćno posmatranje, radiostanica, čitača putovnica…

“Ono čime nismo zadovoljni jeste infrastruktura na graničnim prijelazima i smještajni uvjeti u kojima rade naši policijski službenici. Granična policija BiH nema gazdinstvo na graničnim prijelazima. U skladu s odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za neizravno oporezivanje BiH nadležna je za izgradnju, dogradnju, obnovu, upravljanje i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Nekoliko puta smo alarmirali nadležna tijela da infrastruktura na samo 20 posto graničnih prijelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i učinkovito obavljanje graničnih provjera”, pojašnjava direktor Granične policije BiH.

Posebno alarmantno stanje zbog loše infrastrukture je na međunarodnim graničnim prijelazima Doljani, Trebimlja, Ivanjica, Deleuša, Hum, Vitine, Metaljka, Ustibar, Uvac i Ripač. Na ovim graničnim prijelazima, uz ostale standarde i uvjete izgrađenosti i opremljenosti propisane Pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza, prioritet će biti izgradnja nadstrešnica, kontrolnih kabina, prometnih traka i zaustavnih rampi.

Prema riječima Zorana Galića, važno je istaknuti da je loša infrastruktura i na iznimno frekventnim međunarodnim graničnim prijelazima Gradiška, Brod i Doljani. Također, na pojedinim graničnim prijelazima za pogranični promet, kao što su Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac, ne postoje temeljni infrastrukturni uslovi za obavljanje graničnih provjera.

vecernji.ba

OGLASI

Loading