Select Page

Evo kako vas trgovci ‘tjeraju’ na šoping tijekom blagdana

Evo kako vas trgovci ‘tjeraju’ na šoping tijekom blagdana

Sezona blagdanskog šopinga puna je taktika i trikova kako da što više potrošite, a dok kupujete poklone najbližima, obično niste ni svjesni kojim se trgovci sve smicalicama služe kako bi vas opelješili.

Evo najpopularnijih trikova na koje biste, sad kad ćete ih znati raspoznati, trebali pokušati biti imuni:

1. Opuštaju vas pomno odabranom glazbom
Glazba itekako utječe na raspoloženje, a ako negdje u pozadini Wham pjeva o posljednjem Božiću, sigurno ćete i sami početi pjevušiti i ostati dulje u trgovini nego da je ondje treštala neka neslušljiva buka iz zvučnika.

2. Koriste mirise kako bi vas natjerali da više trošite
Dok s glazbom utječu na sluh, koriste i mirise kako bi utjecali na vaš njuh. Trgovci često prodavaonice ispune mirisima cimeta i borova, zbog čega se osjećamo ugodno, ne želimo napustiti trgovinu i na kraju potrošimo više.

3. Iskorištavaju nostalgiju
Često u ovo doba aranžiraju kutke prodavaonice u stilu 1950-ih ili 1980-ih kako bi kupce vratili u djetinjstvo, uslijed čega ovi nastave više trošiti ili manje cijeniti novac.

4. Iskorištavaju posebne ponude
Kao da niti u jedno drugo doba godine nema toliko dobrih ponuda, poput “kupite dva proizvoda za cijenu jednoga” i slično, što posebno koriste prodavaonice s prehranom. Iako je istina da obično ne uštedite ništa.

5. Naveliko koriste broj devet
Ništa ne prodaje tako dobro kao broj devet. Ljudi će se lakše odlučiti kupiti nešto što košta 99, nego 100 kuna, a prodavači to itekako dobro znaju.

6. Zavaravaju vaše oči
Prodavači često stavljaju proizvode s najboljim cijenama izvad dosega pogleda (recimo na najniže police), dok skuplje stvari slože na police u ravnini s očima. Dakle, čučnite i detaljno proučite sve police, a pogotovo ne nasjedajte na kupovinu proizvoda koji je istaknut odmah na ulasku u prodavaonicu.

7. Podižu cijene prije blagdana
Kako bi mogli spustiti cijene – i to naglasiti – kad idete u božićni šoping, oni će ih dići prije praznika. Ali ne brinite, nakon blagdana će se vratiti na staru cijenu. Bar se nadamo…

8. Uvjere vas da kupujete setove
Iako ste željeli kupiti samo omiljeni gel za tuširanje, ako vidite da sad za malo višu cijenu možete dobiti i losion u kompletu s njim, zašto biste odbili tu ponudu?! Zato što vam ne treba taj losion, eto zašto. A i na kraju ćete bolje proći ako kupite dva zasebna proizvoda na akciji nego ovaj lijepo zapakirani paket.

9. Iskrivit će vašu percepciju pomoću novih luksuznih proizvoda
Mnogi prodavači namjerno u ovo doba godine izbace čitav niz luksuznih, limitiranih izdanja, ne zato što žele da ih svi kupe, nego kako bi uobičajeni, obični proizvodi djelovali puno povoljnije i s razumnijim cijenama, čak i ako oni to ustvari nisu, piše Time.

10. Jeftinije stvari ne možete lako pronaći
Prodavači obično stvari na popustu stavljaju na kraj prodavaonice, kako biste morali sve prehodati prije nego dođete do njih. Vjerojatno ćete putem vidjeti i poželjeti još nešto, a i uživat ćete u lijepo aranžiranom prostoru, dok će dio gdje se nalaze stvari na akciji biti kaotičan, sve će biti pomiješano i, kako biste našli ono po što ste došli, trebat će vam puno živaca i vremena. Mnogi će stoga odustati i radije kupiti nešto drugo po punoj cijeni, prenosi express.hr.

OGLASI

Loading