Select Page

Gimnazijalci Marko Leko i Slaven Sabljo plasirali su se u daljnje natjecanje kviza Ponos domovine

Gimnazijalci Marko Leko i Slaven Sabljo plasirali su se u daljnje natjecanje kviza Ponos domovine

Učenici Gimnazije fra Grge Martića Posušje Marko Leko 1.b i Slaven Sabljo 4.b plasirali su se u daljnje natjecanje kviza Ponos domovine u kojem posuška Gimnazija sudjeluje drugu godinu, a koji organizira udruga Ponos domovine sa sjedištem u Zagrebu. Udruga je osnovana 2009. godine s ciljem osmišljavanja slobodnog vremena i njegovanja nacionalnih osjećaja i identiteta kod mlađih naraštaja.

U četvrtak, 14. veljače 2019. godine održan je prvi eliminacijski test u sklopu kviza nakon kojega se u drugi krug plasiralo šest učenika rangiranih prema uspješnosti: Marko Leko 1.b, Slaven Sabljo 4.b, Ivana Leko 2.a, Petar Oreč 1.b, Ana Milas 2.a i Nino Penava 4.c. Drugi eliminacijski test održan je jučer, četvrtak 21. veljače 2019. g u kojem su Marko i Slaven ponovno bili najuspješniji.

Za ovo natjecanje učenike je pripremala Ljilja Čutura, profesorica povijesti i geografije, koja je u razgovoru za Radio Posušje opisala same pripreme za natjecanje kazavši kako su one trajale jako kratko, a da su učenici spremno prihvatili izazov koji je stavljen pred njih. Iz posuške Gimnazije ukupno se 21 učenik prijavio za ovo natjecanje, a kvizom je obuhvaćeno opće znanje vezano uz povijesne događaje i osobe, zemljopis, ali i jezik, sport, glazbu, film, kulturu hrvatskoga naroda … Bitan naglasak stavljen je na stvaranje neovisne Republike Hrvatske te Domovinski rat, vojne operacije na području Hrvatske i BiH, što profesorica Čutura smatra jako značajnim s obzirom na to kako se taj dio povijesti jako malo obrađuje prema redovitom nastavnom planu i programu. Slaven i Marko potvrdili su nam također kako su spremno prihvatili izazov. Od tema obuhvaćenih kvizom najviše su ih se dojmila pitanja iz hrvatske povijesti od najranijih vremena, a osobito Domovinski rat. Kako je vrijeme za pripremu bilo jako kratko, svega desetak dana, zanimljivo je istaknuti kako su se intenzivno pripremali i tijekom velikih odmora, a naravno i kod kuće koliko su dopuštale redovite školske obveze te kako tijekom kviza nije bilo lako zadržati koncentraciju, ali su i taj test uspješno prošli. A o koncentraciji i znanju govore rezultati: Marko je ocijenjen s 9,63, a test je riješio za 12 min i 46 sec, dok je Slaven ocijenjen s 9,38, uz vrijeme rješavanja od12 min i 9 sec. Sada se okreću novom izazovu i pripremama za županijsko natjecanje. Njih dvojica predstavljat će posušku Gimnaziju na poluzavršnom natjecanju koje će se za učenike iz Županije Zapadnohercegovačke održati 22. ožujka 2019. godine u Širokom Brijegu, a završno natjecanje bit će održano od 4. do 6. travnja 2019. godine u Zagrebu, u Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Kviz Ponos domovine sastoji se od 40 pitanja od kojih je 35 slučajno odabranih iz Kataloga pitanja u kojemu se nalazi 555 pitanja, a 5 pitanja je neobjavljenih. Najviša ocjena je 10, a učenici za rješavanje testa imaju 20 min, s tim da se ne mogu vraćati na prethodno pitanje ako ga nisu odgovorili. U poluzavršnom natjecanju sudjelovat će 104 učenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 63 srednje škole iz Hrvatske i škole iz Bosne i Hercegovine koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Visoka pokroviteljica natjecanja je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pokrovitelj gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, a pokrovitelj sportskog dijela natjecanja je Hrvatski olimpijski odbor.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading