Select Page

GRUDE: Svečano proslavljen Dan škole i završetak dogradnje OŠ Ruđera Boškovića Grude

GRUDE: Svečano proslavljen Dan škole i završetak dogradnje OŠ Ruđera Boškovića Grude

Posebno svečano bilo je u ponedjeljak 29. travnja 2019. godine u OŠ Ruđera Boškovića u Grudama. Obilježen je Dan škole, službeno je otvoren novoizgrađeni dio škole te je svečano otvorena jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih kulturnih priredbi na ovim prostorima „Šimićevi susreti“.

Iako je plan bio da se održi na nedavno uređenom dvorištu Osnovne škole Ruđera Boškovića, proslava je zbog kiše održana u školskoj dvorani.

Program Dana škole započeo je pozdravnim govorom ravnateljice Osnovne škole Lucije Mikulić, Josipa Martića, ministra prostornog uređenja FBiH te Zvonke Milasa, državnog tajnika Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U zabavnom dijelu programa nastupili su i učenici Osnovne škole koji su izvodili scenske igre, zaplesali trusu ali i zagangali te zaigrali šijavicu.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić uručila je nagradu Ivanu Milošu, učeniku generacije školske godine 2018/2019.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH, službeno je otvorila 56. Šimićeve susrete, nakon čega se proslava preselila u novu knjižnicu koja se nalazi na katu novoizgrađenog dijela škole, kojeg su zajedničkim presijecanjem vrpce otvorili Zvonko Milas, Josip Martić i Ljubo Grizelj, a blagoslovio fra Stanko Pavlović.

Gosti su dočekani recitalom A. B. Šimića”Hercegovina”, kojeg su izveli učenici škole, nakon čega se s nekoliko prigodnih riječi obratio akademski slikar Saša Šantić.

Proslava je završila izložbom djela likovnih umjetnika iz općine Grude.

Program se nastavlja u utorak 30. travnja u Mostaru, u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u 12 sati bit će Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću, a nakon toga polaganje cvijeća na spomeniku A. B. Šimića u Mostaru.

Istoga dana, u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu otvorit će se izložba „Grafike, slike i crteži“ akademskog grafičara Marka Živkovića (gostuje Galerija “Slavko Kopač” iz Vinkovaca), te predstavljanje slikovnice „Mjesečar“ Magdalene i Andrijane Mlinarević-Cvetković. U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Dobrkovići. Početak je u 19 sati.

Svečano zatvaranje Šimićevih susreta održat će se 3. svibnja 2019. godine.

Susret književnika s učenicima u osnovnim i Srednjoj školi općine Grude bit će u 10 sati. U župnoj crkvi u Drinovcima služit će se sveta misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića u 19 sati, nakon čega će u dvorani Osnovne škole u Drinovcima, s početkom u 20 sati, biti upriličena svečana Akademija u čast A. B. Šimiću i Stanislavu Šimiću.

Na svečanoj Akademiji bit će prigodno obraćanje hrvatskog književnika Pavla Pavličića, zatim dodjela nagrada mladim pjesnicima, mladim likovnima umjetnicima, dodjela godišnje nagrade „Antun Branko Šimić“, nastup pjesnika „Pjesnici su čuđenje u svijetu“ i otvorenje izložbe učeničkih likovnih radova. U glazbenom dijelu programa nastupit će tamburaški orkestar i zbor Osnovne glazbene škole Grude.

grude-online.info

OGLASI

Loading