Select Page

HDZ 1990 PUCA PO ŠAVOVIMA: Raspušten jedan od najjačih ogranaka ‘Devedesetke’

HDZ 1990 PUCA PO ŠAVOVIMA: Raspušten jedan od najjačih ogranaka ‘Devedesetke’

U ponedjeljak navečer oko 50 članova i simpatizera HDZ-a 1990. u Grudama održalo je sastanak i domjenak, ali ne zbog izlaska na izbore ili početka kampanje, što bi možda bilo logično, nego zbog gašenja stranke u Grudama, ali i prvi put nakon osnivanja 2006. godine gubitkom Kluba zastupnika u Zapadnohercegovačkoj županiji.

U priopćenju koje potpisuje Općinski odbor Grude HDZ-a 1990. stoji kako se to čini zbog vlastitih ambicija pojedinaca koji svoj interes stavljaju ispred općeg interesa stranke.

– Mi, članovi ŽO ZHŽ-a (Bušić, Grubišić, Spajić, Biško, Mlinarević, Bošnjak) napuštamo Županijski odbor stranke u ZHŽ-u i stranku HDZ 1990. Samim time gasi se i OO Grude HDZ-a 1990., općinski vijećnici u OV Grude (Ante Grubišić i Zvonimir Spajić) prelaze u neovisne, a također zastupnik u Skupštini ZHŽ-a Velimir Bušić prelazi u neovisne zastupnike.

Tim činom HDZ 1990. u ZHŽ-u gubi Klub zastupnika koji je imao od svog osnutka 2006. godine – stoji u priopćenju.

To su za Večernji list u razgovoru potvrdili i jedan od osnivača stranke Velimir Bušić, kao i dojučerašnji predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990. u Grudama Ante Grubišić.

Veliki je to udarac za ovu stranku i da se ne radi o predizbornom vremenu s obzirom na to da je Bušić, inače uspješan gospodarstvenik, bio tu od osnivanja stranke, a HDZ 1990. u Grudama je s koalicijskim partnerima 2010. čak preuzeo i vlast te je bio jedan od jačih ogranaka uopće. Ali, sada je sve to stvar neke ljepše prošlosti.

Iz raspuštenog Općinskog odbora Grude HDZ-a 1990. objašnjavaju da ih se htjelo prevariti.

– Dosad je “devedesetka” u ZHŽ-u funkcionirala po sustavu rotacije. Nositelj za federalnu razinu trebao je biti iz Gruda, a za županijsku iz Širokog Brijega. Širokobriješki ogranak odustao je od toga u korist ljubuškog. Mi nismo htjeli odustati ni u čiju korist. Načelo rotacije pokušalo se izigrati na nekorektan i krajnje podmukao način – ističu sada već bivši članovi grudske “devedesetke”.

Kada su shvatili da ih se želi izigrati, tražili su izmjene na listi za federalni Parlament, međutim, stranka se, kako tvrde, oglušila na zahtjev grudskog OO i samim time priznala upletenost u makinacije.

– Pojedince je u makinacijama, da žalost bude veća, podržao i predsjednik stranke. Tim činom pokazali su slabosti i kako nisu lideri – ističu bivši članovi “devedesetke”. Na gašenju stranke, njih pedesetak ustvrdilo je kako ih se ne može razdvojiti.

– Pokazali smo zajedništvo i kompaktnost. U ovaj neuspjeli projekt zajedno smo ušli i zajedno iz njega izlazimo. Ovim priopćenjem upoznajemo javnost sa stvarnim razlozima našeg poteza – istaknuli su sada već neovisni, bivši članovi HDZ-a 1990.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading