Select Page

Svijet će pogoditi nešto što se nije dogodilo 100.000 godina

Svijet će pogoditi nešto što se nije dogodilo 100.000 godina

Znanstvenici tvrde da je moguće da će se ove ili sljedeće godine led na Arktiku otopiti. Tako nešto se nije dogodilo u prethodnih 100.000 godina.

Satelitski podaci koje je objavio američki nacionalni centar za snijeg i led pokazuju da je ove godine 1. lipnja izmjereno da led prekriva oko 11,1 milijun kvadratnih kilometara Sjevernog polarnog mora, a da je prosjek za zadnjih 30 godina bio 12,7 milijuna kvadratnih kilometara. Razlika je više od 1,5 milijuna kvadratnih kilometara i to je veličina kao šest Velikih Britanija.

– Prema mojim predviđanjima arktički led će vjerojatno nestati, odnosno do rujna ove godine led će se zadržavati u jednoj oblasti i to na prostoru manjem od milijun kilometara kvadratnih – rekao je profesor Peter Wadhams koji je na čelu grupe koja se bavi oceanskom fizikom na sveučilištu Cambridge.

– Čak i ako led ne nestane u potpunosti vrlo je vjerojatno da će ovo biti rekordno niska godina, uvjeren sam da će biti manje od 3,4 milijuna kvadratnih kilometara pokrivenih ledom – rekao je Wadhams. Dodaje da postoje realne šanse da se ta cifra spusti i na samo milijun kvadratnih kilometara.

– Topljenje leda se odnosi na središnji dio Arktika i Sjeverni pol – rekao je Wadhams.

Većina preostalog leda ostat će zarobljena unutar otoka duž kanadske obale. Vrtoglavo zagrijavanje Sjevernog pola povezano je s ekstremnim vremenskim prilikama kao što su poplave u Velikoj Britaniji i sezona tornada u SAD-u. I led na sjevernoj obali Rusije se znatno smanjio pa je more toplije. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature, za pet će godina prosječna globalna temperatura porasti za 0,6 stupnjeva.

Profesorica Jennifer Francis sa Sveučilišta Rutgers u SAD-u koja je istraživala efekt Arktikia na vrijeme je skeptična oko Wadhamsovih predviđanja. Kaže kako je moguće da se tako nešto dogodi između 2030. i 2050. godine.

Rekla je da se ipak suočavaju s veoma neobičnom situacijom na Arktiku i dodaje da su količine leda bile rekordno niske u siječnju, veljači, ožujku, travnju i svibnju i da je to vrlo zabrinjava. Vjeruje da će se novi rekord zabilježiti u rujnu, piše Independent.

vecernji.ba

OGLASI

Loading