Select Page

Hercegovački plodovi Mediterena

Hercegovački plodovi Mediterena

Hercegovački plodovi Mediterana – specijalizirani poljoprivredni sajam za šipak-nar, smokvu i masline, održava se 09. i 10. listopada u Stocu pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića. Sajam ima osmogodišnju tradiciju, zahvaljujući prije svega Općini Stolac, koja je prepoznala potencijal ovih sorti i odlučila kvalitetnim i stručnim programima pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima mediteranskih poljoprivrednih kultura. Od ove godine, na novoj lokaciji, Športskoj dvorani kod stolačke osnovne škole, posjetitelji će imati priliku vidjeti u punom sjaju ove klasike mediteranskog podneblja i njihove prerađevine.

Organizatori sajamske manifestacije Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja naglašavaju kako je cilj manifestacije  razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline i njihovi prerađevina te promoviranje, educiranje i populariziranje sadnje ovih kultura. Svečano otvaranje najavljeno je za petak, 09. listopada, u 11:00 sati. Bogatu gastro ponudu stolačkog kraja od 14h prezentirat će chef Goran Raguž.

Od 15:00 sati, svi zainteresirani mogu se pridružiti na simpoziju posvećenom sadnji i uzgoju smilja, gdje će se stručni predavači s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i   Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić dotaknuti aktualnih tema vezanih za novi trend proizvodnje smilja. Prespektive uzgoja i destiliranje smilja u Hercegovini, ishrana-gnojidba ove biljke i tehnologija uzgoja smilja su teme o kojima će se održati stručna predavanja.  U subotu, 09. listopada, načelnik Općine Stolac gosp. Stjepan  Bošković dodijelit će se nagrade najuspješnijim izlagačima. Program će potrajati do 19:00 sati, pa sve posjetitelje organizatori pozivaju na druženje s proizvođačima.

Posušje.net

OGLASI

Loading