Select Page

Prve izbjeglice stigle u Hrvatsku, među njima puno beba i male djece

Prve izbjeglice stigle u Hrvatsku, među njima puno beba i male djece

 

Autobusi koji su posljednjih dana prevozili izbjeglice iz Preševa perma granici Srbije i Mađarske od sinoć su preusmjereni na Šid i granicu s Hrvatskom. Hrvatski radio javlja kako su prva autobusa stigla jutros oko četiri sata, a nešto prije sedam sati izbjeglice su krenule preko polja u smjeru Iloka. Među njima je puno djece i mladih, dosta su iscrpljeni. Pretpostavlja se da idu u mjesto Sot gdje postoji prihvani centar Crvenog križa, a Hrvatski radio doznaje kako su im upravo djelatnici Crvenog križa iz Srbije rekli da tu dođu.

Tijek događaja:

8:32 Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić. Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima.

Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa. Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić.

8:25 Među grupom izbjeglica koje se kroz polja približavaju hrvatskoj granici ima nekoliko beba i jako puno male djece. Padaju s nogu od umora, gladni su i žedni no ne odistaju. Žele izbjeći granicu kako ne bi bili registrirani u Hrvatskoj, jer se žele registrirari i dobiti azil u Njemačkoj, javlja HRT

8:20 Autobusi su prevezli izbjeglice u Šid, nakon što je Mađarska u potpunosti zatvorila svoju granicu, zbog čega su tisuće zapele na putu prema Njemačkoj. Hrvatska je rekla, piše BBC, da “neće samo tako propustiti izbjeglice.”

8:15 HRT-ov dopisnik javlja kako je prva skupina izbjeglica došla do granične crte s Hrvatskom. Dočekala ih je hrvatska policija i usmjerila prema policijskoj postaji u Tovarniku.

7:35 Na hrvatskim graničnim prijelazima s Republikom Srbijom još nema pojedinačnih niti grupnih dolazaka izbjeglica iz Sirije, izjavio je Hini u srijedu ujutro oko 7,30 sati glasnogovornik Policijske vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

7:30 N1 javlja kako je jedan autobus s otprilike 50 izbjeglica, većinom žena i djece, stigao jutros oko 6 sati. Nešto kasnije stigao je i drugi autobus. Ljudi su zatim krenuli pješice prema Tovarniku, dodaju.

Nekoliko je izbjeglica preško granicu preko kukuruzišta i stiglo na privremeno odredište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Tovarniku je već spreman županijski stožer za zaštitu i spašavanja, kao i Crveni križ. Dočekuju izbjeglice.

index.hr

OGLASI

Loading