Select Page

HNS BiH traži proporcionalni izbor vijećnika u Mostaru

HNS BiH traži proporcionalni izbor vijećnika u Mostaru

Iz HNS-a BiH jučer su uputili prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se tiče grada Mostara i dostavljen je Stranci demokratske akcije, a u njemu se, uz promjenu gradskih izbornih područja, navodi i precizan izračun sastava Gradskog vijeća sukladno broju birača, piše Večernji list BiH. Gradsko vijeće Grada Mostara sastoji se od trideset i pet (35) vijećnika koje neposredno biraju birači koji su upisani u Središnji birački popis za glasovanje na teritoriju cijelog područja Grada Mostara.

Pet izbornih područja

Određeni broj vijećnika bira se iz višečlanih izbornih jedinica, gradskih područja, prema formuli proporcionalne zastupljenosti. Prema prijedlogu, najmanje tri člana svakog konstitutivnog naroda i jedan pripadnik ostalih bit će zastupljeni u Gradskom vijeću. Precizira se da su od 35 mandata za Gradsko vijeće Grada Mostara, između dvadeset tri postotka i dvadeset sedam postotaka kompenzacijski mandati. Preostali mandati raspodjeljuju se u pet višečlanih izbornih jedinica. Od 35 članova Gradskog vijeća, koje neposredno biraju birači upisani u Središnji birački popis, 26 se bira iz 5 višečlanih izbornih jedinica, a 9 su kompenzacijski mandati izabrani s teritorija Grada Mostara kao cjeline. Više od dvije trećine, odnosno 26 mandata bira se iz višečlanih izbornih jedinica za Gradsko vijeće Grada Mostara. Od toga broja izborna jedinica I., koja po prijedlogu HNS-a BiH nastaje spajanjem triju prijašnjih izbornih područja – Jugozapada, Starog grada i Središnjeg gradskog područja, birala bi 14 vijećnika. Drugo gradsko područje, a to je Zapad, biralo bi pet vijećnika, dok bi Jug, odnosno Jugoistok davali po dva vijećnika, a tri bi biralo gradsko područje Sjever. Po tome prijedlogu, nijedan od konstitutivnih naroda niti iz skupine “ostalih” ne može imati više od 17 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

Minimalni broj mandata

Istodobno, devet preostalih vijećnika u Mostaru s kompenzacijske liste biralo bi se sukladno odredbama Izbornog zakona koji utvrđuje postojanje višečlanih izbornih jedinica, čime se uravnotežuje vrijednost mandata. Ako, pak, svaki od konstitutivnih naroda ne osvoji minimalan broj od tri mandata, onda se ti vijećnici traže s kompenzacijske liste, a ako pojedina lista ne zadovolji taj uvjet, onda će se ti vijećnici tražiti s lista drugih stranaka. Iz stranaka HNS-a su objasnili da njihov prijedlog zadovoljava odluku Ustavnog suda BiH glede proporcionalne zastupljenosti te reguliranja prava birača Središnjeg gradskog područja.

abcportal.info

OGLASI

Loading