Select Page

Hodočašće svetom Anti na Humac

Hodočašće svetom Anti na Humac

Dana 18. travnja, u subotu, ministranti naše župe uputili su se na hodočašće svetom Anti Padovanskom u Ljubuški, ito u franjevački samostan na Humcu. Pošli smo s autobusom oko 8 sati ispred stare crkve u Posušju. Na putu prema Humcu ministranti su molili žarko jer nam je trebalo lijepo vrijeme za nogometni turnir. Na Humac smo došli oko 9 sati.

Dočekao nas je fra Milan Jukić, koji je voditelj samostanskog muzeja i umjetničke zbirke koja nosi naslov „Majka“. On nas je lijepo primio i pozdravio u ispred samostanske zajednice. Na početku našeg posjeta samostanu prvo što smo imali priliku razgledavati bio je muzej, a koji je smješten u samostanskom podrumu, odnosno podrumu negdašnje rimske zgrade na kojoj je sagrađen samostan.

hodocasce_humac_2

Nakon toga, ministranti su razgledali umjetničku zbirku, te se polako uputili u razgledavanje stare crkve svetog Ante Padovanskog. Ondje su nas dočekali fra Andrija i fra Tomislav. Njih dvojica su došla u franjevački samostan u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom: fra Tomislav Crnogorac (r.1995.) iz župe Bezgrješnog začeća BDM u Posušju i fra Andrija Majić (r. 1994.) iz župe Sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima. Njih dvojica trenutno se nalaze u franjevačkom novicijatu, godini kušnje u franjevačkom odgoju koja traje godinu dana. Fra Andrija i fra Tomislav vrlo su rado i lijepo okupljenim ministrantima posvjedočili kako je tekao njihov životni put.

hodocasce_humac_1

Svojim svjedočanstvom su prisutne ministrante ohrabriti ako se netko od njih odluči za takav način služenja Bogu. Obojica novaka su bili ministranti u svojim župama kroz osnovnu školu, gdje su se nakon vremena promišljanja odlučili, poslije osmog razreda, javiti svojim župnicima, te izrazili svoju želju kako žele postati franjevci. Prepričavali su svoj boravak u samostanu u Viskom.
Poslije njihovog svjedočenja uslijedilo je slavlje svete mise u staroj crkvi.

hodocasce_humac_3

Prije svete mise ministranti su pred moćima svetog Ante izmolili svečevu krunicu. Nakon svete mise, ministranti su prošli kroz samostansku klaustar i novačko dvorište do svog autobusa koji ih je spreman čekao. Budući da je bilo kiše, dogovoreno je da se nogometni turnir odigra u Studencima, u ŠRC Brkić gdje smo lijepo primljeni. Tu smo proveli oko dva sata u napetoj igri između četiri momčadi.

hodocasce_humac_6 (1)

Nakon što smo dobili pobjednika, uputili smo se na vodopad Kravica. Tamo nas je oko trinaest sati čekao ručak u konobi „Sedra“. Nakon ručka koji se tako željno iščekivao, uputili smo se prema utvrdi herceg Stjepana Vukčića Kosače, poviše Ljubuškog, u stari grad. Nakon kratkog razgledavanja utvrde, uputili smo se prema Posušju.

zupa-posusje.com

OGLASI

Loading