Select Page

HPD Pločno bogatije za dva licencirana vodiča

HPD Pločno bogatije za dva licencirana vodiča

Prošlog vikenda, 15. i 16. listopada, na Blidinju je održano polaganje za planinarske vodiče A kategorije – vođenje u ljetnim uvjetima. Ispit je ispred PS HB provela Stanica planinarskih vodiča Mostar, uz stručnu pomoć članova Hrvatskog planinarskog saveza.

Među 19 kandidata koji su uspješno položili ispit, dva su člana HPD-a Pločno (Ivica Bago i Velimir Markota) i time je naše društvo postalo bogatije za još 2 licencirana vodiča te ih sada imamo ukupno 9.

Tečaj za vodiče se održavao početkom godine i nakon stjecanja iskustva u planinarskom vođenju (minimalno 10 izleta), kandidati su ispunili uvjete da pristupe polaganju ispita.

vodici_2-generacija_1

Ispit je počeo u subotu u 12:00, provjerom teorijskog znanja o povijesti planinarstva, planinama, kretanju u planini, opremi, vodičkoj službi, ulozi vodiča u radu s grupom i psihologiji grupe te svim ostalim važnim temama o kojima su kandidati imali priliku naučiti tokom obuka. Pred kandidatima je bio nimalo lagan zadatak, pismeno odgovoriti na 104 pitanja iz navedenih tematskih područja. Nakon uspješno odrađenog pismenog dijela ispita uslijedio je praktični dio. Svaki kandidat morao je proći više praktičnih vježbi gdje će pokazati naučene i kroz iskustvo u planini stečene vještine u sljedećim segmentima vodičke djelatnosti: pružanje prve pomoći, čvorologija i izrada rukohvata, orijentacija i topografija, poznavanje opreme za vođenje u ljetnim uvjetima te organiziranje izleta, predstavljanje i odnos prema grupi koju vodi. Kako bi uspješno položili ispit kandidati su morali zadovoljiti i teorijski i praktični dio.

Ovime je Planinarski savez Herceg Bosne dobio 19 novih licenciranih vodiča kojima je diplome i vodičke iskaznice dodijelio predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne gospodin Branko Bago.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti Planinarskog saveza HB koji je prepoznao značaj vodičke službe u vremenu kada planinarenje i planinarski turizam zauzima sve veći značaj u BiH te svojim aktivnostima pridonosi sigurnosti posjetitelja i promociji prirodnih ljepota BiH.

vodici_2-generacija_2

Kandidati, sada već vodiči, imali su priliku još jednom se uvjeriti da vodička djelatnost nije nimalo jednostavna te da se znanja uvijek mogu usavršavati i razvijati iskustvom. Ali, to samo može biti poticaj za dodatno školovanje, a tko zna, možda i osposobljavanje za više kategorije u planinarskoj službi ili prenošenje svojih znanja kroz opće planinarske škole i tečajeve.

Ovim bismo se putem željeli zahvaliti pročelniku Vodičke službe HPS-a Dorijanu Klasniću , instruktoru HPS-a Mladenu Mužiniću, te Kenanu Muftiću, prvom čovjeku Terra Dinarice, što su još jednom podijelili svoje bogato znanje i iskustvo, a u kandidata najviše cijenili motiviranost, želju za učenjem i napredovanjem.

Čestitke svim kandidatima na uspješno položenom ispitu i stjecanju zvanja vodiča.

hpd-plocno.com

OGLASI

Loading