Select Page

U ZHŽ-u još uvijek je otvoren Javni poziv za sufinanciranje zapošljavanja sukladno Uredbi Vlade FBiH

U ZHŽ-u još uvijek je otvoren Javni poziv za sufinanciranje zapošljavanja sukladno Uredbi Vlade FBiH

Federalni zavod za zapošljavanje uputio je ponovljeni Javni poziv za sufinanciranje zapošljavanje i samozapošljavanja i stjecanja prvog radnog iskustva sukladno Uredbi o poticanju zapošljavanja koju je donijela Vlada Federacije BiH.

Kako je u razgovoru za naš Radio kazala ravnateljica Zavoda za zapošljavanje FBiH Helena Lončar, za tu je svrhu Federalna Vlada ove godine u Proračunu planirala 50 000 000 KM do utroška sredstava. Sredstva su osigurana na poziciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a realiziraju se putem Zavoda za zapošljavanje i županijskih službi. Sredstva se raspoređuju po županijama prema utvrđenim kriterijima, za neke od njih javni poziv je zatvoren, dok je u nekima još otvoren, a sredstva su raspoređena u različitim postotcima. Za ŽZH planirano je nešto manje od 1,5 milijuna KM od čega je raspoređeno tek oko 50%.

Slab odziv poslodavaca

Razlog ovako slabog odziva, u prvom redu poslodavaca, na ovaj Javni poziv u našoj županiji ravnatelj Službe za zapošljavanje ŽZH Mario Bušić vidi u nemogućnosti apliciranja pojedinih djelatnosti te uvjetima koji se poslodavcima nude, prema kojima Vlada sufinancira zapošljavanje godinu dana, a poslodavacje dužan zadržati zaposlenoga još idućih dvanaest mjeseci. Gospodin Bušić je također istaknuo kako su kao Služba davali svoje primjedbe vezano uz formuliranje uvjeta sukladno ovoj Uredbi, tražeći da se uvaže posebnosti pojedinih županija.

Poziv namjenjen privatnom sektoru

Javni poziv je otvoren u drugom mjesecu, no ponovljen je krajem mjeseca rujna zbog velikog broja odbačenih prijava koje nisu ispunile kriterije prema kojima se na ovaj poziv ne mogu prijaviti poslodavci koji se bave trgovinom, ugostiteljstvom i igrama na sreću, niti oni poslodavci koji dolaze iz javnog sektora.

Poziv je upućen u prvom redu privatnom sektoru koji se bavi proizvodnjom, obrtima, ali i drugim djelatnostima osim već spomenutih. Jedan od osnovnih uvjeta za poslodavce je uredno podmirivanje poreznih obveza, dok nezaposleni moraju biti najmanje mjesec dana u evidenciji Zavoda. Prijava za sudjelovanjem vrši se svaki dan od 8 do 16 sati putem internet stranice Federalnog zavoda za zapošljavanje (www.fzzz.ba) do zaprimanja zahtjeva u visini raspoloživih sredstava.

Radio Posušje

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading