Select Page

“Hrvat” Zulfikar Handukić na čelu je Gradskog vijeća Bihaća

“Hrvat” Zulfikar Handukić na čelu je Gradskog vijeća Bihaća

“Kako stvari stoje, u Unsko-sanskoj županiji hrvatski narod ne treba se brinuti. Ima trenutačno predsjedatelja Skupštine USŽ-a (Razima) i predsjedatelja Gradskog vijeća Bihać (Zulfikara). Mislim da ovo nije realno i pošteno u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda, ali demokracija je takva”, napisao je na svom Facebook nalogu predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Unsko-sanske županije Franjo Jurić ukazujući na posljednji slučaj izbora predsjedatelja Gradskog vijeća Bihaća koji mora biti iz reda drugoga naroda. Postao je to vijećnik iz stranke Pomak Zulfikar Handukić predstavljajući se kao Hrvat, piše Večernji list BiH. 

Promijenio nacionalnost

Ovoga novopečenog Hrvata na to mjesto izabrali su vijećnici bošnjačkih stranaka SDA, SBB-a, Demokratske fronte, njegova Pomaka i Stranke za BiH nakon konstituiranja Gradskoga vijeća. Na toj sjednici jedini koji je problematizirao njegovo očito lažno nacionalno predstavljanje bio je vijećnik Naroda i pravde u Gradskom vijeću Bihaća Halil Bajramović, dok su ostali to smatrali posve dopuštenim. “Pogotovo kad je u konačnici imenovan Zulfikar Handukić kao Hrvat, koji se u prošlom mandatu izjašnjavao kao Bošnjak”, rekao je Bajramović. Handukić je, naime, u prošlome sazivu bio Bošnjak, no promjena nacionalnosti radi fotelja ili pak zloporabe u BiH je redovita praksa i najčešće se provodi protiv Hrvata. Handukić je lokalnoj javnosti od ranije bio poznat kao frontmen benda “The Babe Barbarella”. Njegov slučaj, nažalost, postaje pravilo, kako je to istaknuo i predsjednik tamošnjeg HDZ-a BiH. Još su svježa sjećanja o događajima iz 2018. godine kad je u Skupštini Unsko-sanske županije došlo do oštre rasprave i bitke tko je od Bošnjaka veći Hrvat, najprije kako bi se formirao Klub Hrvata, a onda i izabrao izaslanik uime reda Hrvata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Naime, dvojica “Hrvata”, Anel Šahinović i Razim Halkić, nisu se mogla dogovoriti za predsjednika Kluba, a onda je iz šešira odlučeno da će Šahinović braniti boje Hrvata u Domu naroda Federacije BiH. Identičan je slučaj još jednoga Hrvata koji dolazi u federalni Dom naroda iz Bosansko-podrinjske županije. To je notorni Edim Fejzić protiv kojega je podignuta i optužnica da je podmićivao birače kako bi za njega glasovali. Ovakvi slučajevi zapravo više nego zorno ukazuju kako su sadašnje odredbe Izbornoga zakona podložne mogućnosti manipulacije i zloporaba, a koje se redovito događaju na štetu Hrvata, ali i kluba ostalih.

Ironično je, ali u federalnome Domu naroda provedena je presuda “Sejdić – Finci”, no na posve pogrešan, dapače, podrugljiv način. Iako postoji klub ostalih, nikada u ovaj klub nije izabran nijedan Židov ni Rom koji su, usput budi rečeno, dobili presudu pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a u biti nikada nisu iskoristili te mogućnosti. Uvijek su dosada u klubu manjina ili ostalih bili uglavnom predstavnici Bošnjaka koji su se lažno izjašnjavali kao pripadnici nacionalnih manjina. U BiH je zbog toga potrebna promjena zakona kako bi, primjerice, makar u dvama ciklusima provedbe popisa pučanstva bilo zabranjeno mijenjati nacionalnost zbog izbora.

VL

OGLASI

Loading