Select Page

Hrvati 15 godina poslije, prvog predsjednika Franju Tuđmana gledaju kao pozitivnog

Hrvati 15 godina poslije, prvog predsjednika Franju Tuđmana gledaju kao pozitivnog

Predsjednik Tuđman preminuo je prije 15 godina 10. prosinca. Njegova smrt označila je kraj jedne ere u modernoj Hrvatskoj. U gotovo 10 godina mandata izazivao je kontroverzije. Do danas ime, uloga i politika Franje Tuđmana ima štovatelje i protivnike.

Dnevnik Nove TV proveo je veliko istraživanje o ulozi Franje Tuđmana, o njegovim dobrim i lošim potezima te ga usporedio s predsjednicima nakon njega i svim premijerima od 2000. godine.

FRANJO TUĐMAN – POZITIVNA ULOGA

Nakon 15 godina, većina građana o predsjedniku Tuđmanu ima pozitivno mišljenje. Pozitivnim ga ocjenjuje 56 posto građana, i pozitivnim i negativnim ocjenjuje ga 27 posto, a negativnim 14 posto. Ne zna njih 3 posto.

PREDSJEDNIK – NAJBOLJI U DOMOVINSKOM RATU, NAJLOŠIJI U EKONOMIJI I PRIVATIZACIJI

Predsjednik Tuđman najbolje je kod građana ocijenjen prema svojoj ulozi u Domovinskom ratu. Pozitivnim ga ocjenjuje 69 posto građana. U ostalim je kategorijama ispod 50 posto. Tako pozitivnom njegovu ulogu u vezi s ljudskim pravima ocjenjuje 42 posto građana. Njegovu ulogu u međunarodnoj poziciji Hrvatske pozitivnom ocjenjuje 41 posto.

Daleko lošije stoji u ekonomiji. Kada je u pitanju njegova uloga u gospodarstvu, pozitivnom je smatra 33 posto birača. Najlošije ga se ocjenjuje u politici privatizacije. Da je uloga predsjednika Tuđmana pozitivna, smatra samo 19 posto birača.

PREDSJEDNIK TUĐMAN I NAČIN VLADANJA

Predsjednik Tuđman po svom načinu upravljanja Hrvatskom podijelio je zemlju. Ipak, 47 posto građana smatra da je vladao demokratski, a 41 posto da je vladao autokratski. Ne zna njih 12 posto.

vecernji.ba

OGLASI

Loading