Select Page

Hrvati zaustavili pokušaj centralizacije policije FBiH

Hrvati zaustavili pokušaj centralizacije policije FBiH

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara i ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač u Lukavcu su održali zajednički radni sastanak kojemu su zajedno sa županijskim ministrima unutarnjih poslova i policijskim ravnateljima nazočili i predstavnici OHR-a i predstavnici Posebnog izaslanika Europske unije za BiH EUSR-a, piše Večernji list.

Specijalna policija

Ovaj se sastanak na kraju pretvorio u pokušaj prvorazredne političke podvale tipične za ‘sarajevsku kuhinju’. 
Naime, umjesto odluke za jačanje suradnje deset županijskih MUP-ova s federalnom institucijom i FUP-om i čistih odnosa, na sastanku se pokušala podvaliti inicijativa za nastavak unitarizacije i praktično ovlašćivanja Sarajeva da s policijom, kao što su to postigli u proteklom mandatu s posebnim tužiteljstvom i sudom, praktični stvori podlogu za potpunu kontrolu represivnog aparata na području ovoga entiteta. Naime, svim šefovima policije i ministrima je podvaljeno potpisivanje sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj suradnji policijskih tijela u FBiH u uvjetima rješavanja kriznih stanja na prostoru FBiH. 
Iako je na pripremnim sastancima prvotno bilo objašnjeno kako će se sporazumom definirati suradnja između policijskih agencija, na sastanku je predstavljen dokument koji u biti vodi daljoj centralizaciji i ovlašćivanju FUP-a da praktično vremenom može preuzeti odgovornost za angažiranje postrojbe u bilo kojoj situaciji.

Posebna situacija

Naime, zamišljeno je da se u slučaju ‘posebnih situacija’ u županijama može angažirati specijalna postrojba FUP-a. No, pri tome je vrlo nejasno ostalo zašto i kako se angažira ova postrojba, kao i što je smisao ove inicijative. Hrvatski ministri i ravnatelji policije koji su nazočili ovome sastanku usprotivili su se ovome prijedlogu tvrdeći da se njime vrlo ekstenzivno može tumačiti zahtjev za angažiranjem specijalaca, te da se može koristiti i za provedbu discipliniranja pojedinih područja. S druge strane, oblast javne sigurnosti je, prema sadašnjem Ustavu FBiH i zakonskim propisima, u nadležnosti županija što također daje argumente hrvatskim dužnosnicima da budu protiv inicijative. Ministar Čampara je na sastanku istaknuo kako bi potpisivanjem ovog sporazuma između FUP-a i županijskih ministarstava unutarnjih poslova došlo do uspostavljanja učinkovitijeg oblika suradnje.

vecernji.ba

OGLASI

Loading