Select Page

Nova arheološka otkrića kod Bugojna: Pronađeni kosturi visokog plemstva

Nova arheološka otkrića kod Bugojna: Pronađeni kosturi visokog plemstva

Nova arheološka otkrića pronađena su u regiji Crkvina, na imanju Bugojanca Huseina Smajića iz Vesele.

”Otkopana je grobnica s ostacima kostura i tkaninom sa zlatnim lamelama, odnosno nitima. Pronađeni su, naime, kosturi žene i muškaraca, a tkanina protkana zlatnim nitima ukazuje na to da su u pitanju, najvjerojatnije, ostaci pripadnika visokog plemstva”, kaže arheolog Ljubo Oreč, koji je angažiran od Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada.

Po njegovim riječima, uzorci pronađenih ostataka kostura bit će poslani na stručnu analizu u Zagreb i London, nakon čega će biti poznato više detalja o razdoblju kojem su pripadali.

”Ova faza iskopavanja će trajati još desetak dana. Mislimo da ćemo pronaći nove grobnice, jer se pojavljuju i nešto stariji objekti ispod apside. Plašt sa zlatnim lamelama, koji je izuzetno rijedak arheološki nalaz, bit će izložen javnosti, a nalazi pronađenih skeletnih ostataka pomoći će, također, stvaranju jasnije slike o svemu što smo dosad pronašli ovdje”, naglasio je.

Smajić koji je, inače, na svom imanju prošle godine pronašao iskopine za koje se pretpostavlja da su ostaci franjevačke crkve, podsjeća da su prve radove na području Crkvina vodili stručnjaci Zavičajnog muzeja Travnik.

”U prve dvije faze pronađene su zidine, za koje se vjeruje da pripadaju srednjovjekovnoj crkvi, kosturi dva djeteta i dva odrasla muškarca, te neki drugi ostaci. Novo arheološko nalazište trebalo bi biti konzervirano i pretvoreno u muzej”,naglasio je.

bljesak.info

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading