Select Page

Nova arheološka otkrića kod Bugojna: Pronađeni kosturi visokog plemstva

Nova arheološka otkrića kod Bugojna: Pronađeni kosturi visokog plemstva

Nova arheološka otkrića pronađena su u regiji Crkvina, na imanju Bugojanca Huseina Smajića iz Vesele.

”Otkopana je grobnica s ostacima kostura i tkaninom sa zlatnim lamelama, odnosno nitima. Pronađeni su, naime, kosturi žene i muškaraca, a tkanina protkana zlatnim nitima ukazuje na to da su u pitanju, najvjerojatnije, ostaci pripadnika visokog plemstva”, kaže arheolog Ljubo Oreč, koji je angažiran od Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada.

Po njegovim riječima, uzorci pronađenih ostataka kostura bit će poslani na stručnu analizu u Zagreb i London, nakon čega će biti poznato više detalja o razdoblju kojem su pripadali.

”Ova faza iskopavanja će trajati još desetak dana. Mislimo da ćemo pronaći nove grobnice, jer se pojavljuju i nešto stariji objekti ispod apside. Plašt sa zlatnim lamelama, koji je izuzetno rijedak arheološki nalaz, bit će izložen javnosti, a nalazi pronađenih skeletnih ostataka pomoći će, također, stvaranju jasnije slike o svemu što smo dosad pronašli ovdje”, naglasio je.

Smajić koji je, inače, na svom imanju prošle godine pronašao iskopine za koje se pretpostavlja da su ostaci franjevačke crkve, podsjeća da su prve radove na području Crkvina vodili stručnjaci Zavičajnog muzeja Travnik.

”U prve dvije faze pronađene su zidine, za koje se vjeruje da pripadaju srednjovjekovnoj crkvi, kosturi dva djeteta i dva odrasla muškarca, te neki drugi ostaci. Novo arheološko nalazište trebalo bi biti konzervirano i pretvoreno u muzej”,naglasio je.

bljesak.info

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading