Select Page

Hrvatski branitelji iz BiH položili vijence na grob Blage Zadre

Hrvatski branitelji iz BiH položili vijence na grob Blage Zadre

Blago Zadro je bio neustrašiv ratnik, ideal zapovjednika. Premda nije bio vojno školovan, na mjestu zapovjednika 3. bojne, pokazao se dobrim organizatorom obrane.

Hrvatski narod prisjeća se Blage Zadre, legendarnog junaka i zapovjednika trpinjske ceste koji je na današnji dan, prije 23 godine, preminuo u Domovinskom ratu, u obrani Vukovara.

Brojna izaslanstva

Brojna izaslanstva i braniteljske udruge položila su vijence na grob omiljenog zapovjednika, a među njima i Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a HR-HB predvođene braniteljima iz Gruda, općine u kojoj je rođen general Blago Zadro.

blago zadro 2

Blago Zadro je bio neustrašiv ratnik, ideal zapovjednika. Premda nije bio vojno školovan, na mjestu zapovjednika 3. bojne, pokazao se dobrim organizatorom obrane. Točno je predvidio da će četnici u sivo-maslinastim uniformama pokušati ući u Borovo Naselje preko Trpinjske ceste, stoga je tamo organizirao obranu. Nazvao je zapovjednika Jugoslavenske armije u Vukovaru i rekao mu: “Od danas, dok sam ja živ, više nijedan vaš vojnik neće proći Trpinjskom cestom!”

Posmrtno odlikovan

Kada je poginuo privremeno je pokopan na katoličkom groblju nedaleko bolnice, a padom Vukovara četnici su njegovo tijelo iskopali i prebacili ga u skupnu grobnicu.

Zadrini sinovi su se u studenom uspjeli u proboju izvući iz razorenoga grada, ali je najstariji sin Robert, 1992. zarobljen na Kupresu i kasnije pogubljen.

Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja tijelo Blage Zadre identificirano je i pokopano na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru na samu godišnjicu pogibije 16. listopada 1998.

Blago Zadro posmrtno je odlikovan ordenom “Reda kneza Domagoja” i promoviran u čin general-bojnika. Kasnije je i najviša školska ustanova Hrvatske vojske Zapovjedna stožerna škola dobila ime Blage Zadre.

vecernji.ba

OGLASI

Loading