Select Page

Posuški mališani od jeseni u većem i suvremenijem vrtiću

Posuški mališani od jeseni u većem i suvremenijem vrtiću

Od jeseni za mališane i njihove tete bit će osiguran kvalitetniji boravak i uvjeti rada u Dječjem vrtiću Bajka. Rezultat je to ulaganja Općine Posušje i partnera, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH te Federalnog ministarstva prostornog uređenja u ovu javnu ustanovu, koja trenutno zbog posebnih uvjeta broji sedamdesetero djece smještenih u skučenim prostorima. Posljednje opremanje i ozbiljnije uređenje bilo prije više od dvadeset godina.

Prethodno su uz pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izvršeni grubi radovi nadogradnje postojećeg prostora, koji će se u sljedećih par mjeseci zahvaljujući osiguranim sredstvima finalizirati. Time će se dobiti novi funkcionalni prostor za potrebe vrtićanaca i pratećeg osoblja. S detaljima projekta nas je upoznala ravnateljiica Kristina Milas, prilikom obilaska prostora s načelnikom općine Antom Begićem. „U planu je najveći prostor iz novogradnje, pored samog ulaza u vrtić, adaptirati u blagavaonu za djecu. Time će konačno prostorije za rad i igru biti odjeljene od prostora za prehranu, što je i najveći pomak u unaprjeđenju uvjeta rada. Također vrlo skučen kuhinjski prostor će dobiti novu namjenu, ostave za dječju odjeću i obuću, dok će nova prostrana kuhinja se adaptirati u sklopu novosagrađenog prostora. Trenutno je završen dio elektroinstalacijskih poslova, ugradnje vodovodnih i kanalizacijskih cjevi, a pred nama je druga faza razvođenja elektro mreže, ugradnja instalacija za podno grijanje, izvedba estriha, postavljanje podnih obloga i unutarnje fasade. Posljednje na redu je opremanje prostora namještajem. Usporedno s unutarnjom postavljat će se i vanjska termofasada s kojom će se osigurati dodatna energetska učinkovitost. „ zaključila je ravnateljica.

I stari dio dječjeg vrtića koji je u funkciji već 25 godina bit će zahvaćen obnovom. Uz navedenu prenamjenu postojećeg kuhinjskog prostora, renovirat će se i toaleti, koji će u budućnosti biti u potpunosti prilagođeni korisnicima. Time će se zaokružiti jedna cjelina koja će tetama odgajateljicama omogućiti bolji uvjeti rada a djeci ugodnije provedeno vrijeme u prostoru ove javne ustanove.

Načelnik Begić je povodom početaka radova izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u poboljšanju uvjeta rada jedinog javnog vrtića na području općine Posušje. „Drago mi je da smo u suradnji s partnerima bili u mogućnosti osigurati sredstva za adaptaciju djela starog prostora te finalizaciju i djelomičnu prenamjenu novoga. Epitet najmlađe općine u Bosni i Hercegovini svakako je radost, pogotovo kada gledamo godišnje statistike prirodnog prirasta u okruženju koje su nažalost negativne, ali i odgovornost i obveza prema djeci i njihovim roditeljima da im osiguravamo preduvjete za što kvalitetnije odrastanje. Dječji vrtić je nakon više desetljeća rada u istim okvirima zaslužio dodatna ulaganja, no na tome, kada govorimo o mladima, nećemo stati. Tu je i projekt nove osnovne škole koji nam je na listi prioriteta, jer kvalitetno obrazovanje znači ulaganje u našu budućnost. Ono što želim reći je da pratimo naše generacije od najmanjih nogu, preko srednjoškolskog obrazovanja i stipendiranja studenata, a sve s jednim ciljem, osigurati mladim kvalitetnim ljudima preduvjete za ostanak u Posušju.“-zaključio je Begić.

OGLASI

Loading