Select Page

Ima optimizma, ali dogovora još nema, traže se rješenja da se izbori u Mostaru održe 2. 10.

Ima optimizma, ali dogovora još nema, traže se rješenja da se izbori u Mostaru održe 2. 10.

Još bez dogovora – zaključak je sastanka, radne večere izaslanstava SDA, SBB-a i HDZ-a BiH predvođenih predsjednicima stranaka Bakirom Izetbegovićem, Fahrudinom Radončićem i Draganom Čovićem u rezidenciji veleposlanice SAD-a u BiH Maureen Cormack u Sarajevu, piše Večernji list BiH.

Nastavljaju se razgovori

Američka i britanska diplomacija pokušavaju pomoći liderima stranaka pronaći kompromis i rješenja kako građani Mostara i ove izbore ne bi ostali uskraćeni za pravo glasovanja i biranja svojih predstavnika. Kako je rečeno, sastanak kod veleposlanice SAD-a bio je konstruktivan – ima optimizma, ali dogovora nema. – Iznijeli smo naše opredjeljenje i stav da izbori u Mostaru budu 2. listopada. Na sastanku smo raspravili o svim idejama i prijedlozima. Uvjeren sam da se u krugu ovih stranaka dogovor može napraviti do lokalnih izbora. Čini mi se da nismo došli do kraja, ali nismo daleko da vratimo povjerenje. Sad je to već pitanje kako tko doživljava Mostar i BiH. Učinit ću sve sa svoje strane da se nitko u Mostaru ne osjeća ugroženim. Nastavljamo komunikaciju idućih dana i traženje rješenja, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, nakon sastanka. – Koalicija SDA – SBB imala je i ovog puta jedinstven stav. Nismo se uspjeli dogovoriti, ali vrlo naporno ćemo raditi idućih dana kako bismo pokušali doći do pozitivnih rezultata, rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Kompromis na dohvat ruke

– Velika Britanija i SAD nas obavezuju da približimo stavove. Kompromis je bio na dohvat ruke. Nemamo rokove, a ako ne napravimo nešto u sljedećih 10 dana, teško da će se bilo što uraditi, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Veleposlanica SAD-a Maureen Cormack kazala je kako su okupljanje lidera stranaka i sastanak bili pokušaj da se dovedu na jedno mjesto da bi se razgovaralo i napravio plan koji bi omogućio građanima Mostara glasovati na izborima u Mostaru. – Nažalost, stranke nisu pokazale političku volju i spremnost ostaviti po strani svoje utvrđene pozicije. Iako je malo vremena ostalo do izbora, mora se nastaviti dalje raditi na tome, rekla je veleposlanica Cormack. U Mostaru izbori nisu održani od 2008. godine zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar. Razgovori predstavnika stranaka nastavljaju se i ovaj vikend.

vecernji.ba

OGLASI

Loading