Select Page

INDEPENDENT: Vijeće sigurnosti UN-a proglasit će globalni rat protiv Islamske države

INDEPENDENT: Vijeće sigurnosti UN-a proglasit će globalni rat protiv Islamske države

SVJETSKE sile pripremaju zajedničku rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom bi se objavio globalni rat protiv Islamske države, doznaje Independent.

Dosad podijeljenom Vijeću sigurnosti napadi u Parizu, ali i rušenje ruskog putničkog aviona iznad Sinaja dali su poticaj da ipak prihvate tu mogućnost. Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD dosad su bili podijeljeni i nespremni za suradnju, no čini se kako su posljednji napadi dali poticaja za zajedničko djelovanje. Ubojstvom kineskog taoca, o čemu je izvijestilo propagandno glasilo Islamske države, ISIS je pogubio građane svih stalnih članica Vijeća sigurnosti.Francuzi su uvjereni kako prijedlog rezolucije neće naići na ruski ili kineski vetoFrancuski dužnosnici kazali su da predstavljaju prijedlog rezolucije Vijeću, koji bi trebao potisnuti ruski prijedlog koji je predstavljen ranije ovog tjedna.

Francuzi su uvjereni kako prijedlog rezolucije neće naići na ruski ili kineski veto i time bi mogao biti usvojen.Rezolucijom sve sve države članice poziva da poduzmu sve potrebne mjere na teritoriju pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku, kako bi se spriječili daljnji teroristički napadi.Dokument u posjedu Independenta navodi kako bi sve zemlje trebale poduzeti sve potrebne mjere, koje su u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima, da na teritoriju pod kontrolom ISIS-a u Siriji i Iraku koordiniraju napore kako bi ugušili terorizam i istrijebili džihadista iz uporišta u tim zemljama.Rezolucija je kratka, snažna i fokusirana na jedan primarni cilj – borbu protiv zajedničkog neprijatelja, Daesha (ISIS).“Namjeravamo surađivati s partnerima u Vijeću kako bismo postigli brzo usvajanje ovog projekta, a nadamo se da će međunarodna zajednica moći okupiti se oko toga”, rekao je francuski veleposlanik pri UN-u.Dokument u posjedu Independenta navodi kako bi sve zemlje trebale poduzeti sve potrebne mjere, koje su u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima, da na teritoriju pod kontrolom ISIS-a u Siriji i Iraku koordiniraju napore kako bi ugušili terorizam i istrijebili džihadista iz uporišta u tim zemljama.Rezolucija je kratka, snažna i fokusirana na jedan primarni cilj – borbu protiv zajedničkog neprijatelja, Daesha (ISIS).

Hollande ide u posjet Washingtonu, a zatim Moskvi

Prihvaćanje francuskog prijedloga obilježilo bi prekretnicu djelovanja Vijeća sigurnosti gdje je svaka dosadašnja rezolucija vezana uz vojno djelovanje na teritoriju neke države naišla na veliki otpor, ponajviše Rusije ili Kine.Ruska verzija prijedloga samo je neznatno izmijenjena od prijedloga iz rujna. Tadašnji prijedlog naišao je na otpor Londona, Pariza i Washingtona zato što je uključivao ostanak Bašara al-Assada na vlasti.U UN-u su optimistični te vjeruju kako Rusija neće pružati otpor rezoluciji, iako službena Moskva i dalje nije objavila da su spremni prestati držati Assadovu stranu u Siriji. Rezolucija ima cilj uništenja Islamske dražve, a nakon krvavog masakra u Parizu i rušenja ruskog aviona s 224 putnika, teško da će Putin odbiti prijedog.Francois Hollande sljedeći će tjedan posjetiti Washington, nakon čega odlazi u Moskvu kako bi organizirao koaliciju država za borbu protiv Islamske države. Pokušat će uvjeriti Baracka Obamu i Vladimira Putina da riješe nesporazume. SAD je i dalje nespreman za suradnju s Rusijom u svjetlu aneksije Krima i djelovanja u istočnoj Rusiji.

Washington odlučan u namjeri da uništi ISIS

Nadu u pozitivno rješavanje nesuglasica ipak donose izjave Johna Kerryja, koji tvrdi kako je Washington odlučan u namjeri da brzo uništi ISIS.“Borba protiv Al-Qaide počela je 2001. godine i trebalo nam je nekoliko godina da eliminiramo Osamu bin Ladena. Nadamo se da ćemo Islamsku državu uništiti znatno brže, a smatram da imamo mogućnosti za takvo što”, rekao je Kerry.Vitalij Čurkin, ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, sugerirao je da vidi mogućnost za zajedništvo nakon sastanka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata u utorak, prije nego što su Francuzi poslali priejdlog rezolucije.“Jedna stvar koja je bila jasna i glasna je potreba za zajedništvom”, rekao je Čurkin.

poskok.info

OGLASI

Loading