Select Page

“Institut za medicinsko vještačenje diskriminira pripadnike HVO-a”

“Institut za medicinsko vještačenje diskriminira pripadnike HVO-a”

 

Na dnevnom redu našao se niz točaka iz oblasti zaštite prava hrvatskih branitelja, od provedbe revizije, izjednačavanja prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) s pripadnicima Hrvatske vojske (HV-a), optužnica protiv pripadnika HVO-a, Instituta za medicinsko vještačenje na razini Federacije BiH koji uz pomoć pojedinih liječnika provodi diskriminaciju pripadnika HVO-a, do izrade novog Pravilnika o unutarnjem ustroju Ministartva za pitanja branitelja Federacije BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Članovi Predsjedništva HDZ BiH na poseban način su se dotaknuli optužnica koje se pred pravosuđem BiH podižu protiv pripadnika HVO-a. Uz pravo na pravičnu obranu te ispravno suđenje, naglašena je potreba jasnog razgraničenja osobne i kolektivne odgovornosti.

S ciljem pomoći u obrani optuženih pripadnika HVO-a, pet krovnih Udruga HVO-a proizašlih iz Domovinskog rata formirale su Ured za pružanje pravne pomoći braniteljima, čiji je dio i Zaklada za pružanje financijske potpore. Zaklada će se financirati dobrovoljnim prilozima, na krajnje transparentan način.

Budući da je članovima Nadzornog i Upravnog odbora kao i direktoru Instituta za medicinsko vještačenje još u rujnu prošle godine istekao mandat, naglašena je potreba što skorijeg imenovanja novih čelnika Instituta na način koji će zaustaviti postojeću diskriminaciju i ponižavanje hrvatskih branitelja koja se provodi uz pomoć pojedinih liječnika.

Budući da je u tijeku izrada novog Pravilnika o unutarnjem ustroju Ministarstva branitelja Federacije BiH, zaključeno je kako će se posebna pozornost u ovom procesu posvetiti ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu koja je dosad bila izrazito na štetu Hrvata, priopćeno je nakon sjednice Predsjedništva HDZ Bih održane u Kiseljaku./HMS/

OGLASI

Loading