Select Page

International Civil Engineering Competition: Posuški studenti u jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojili odlično 5. mjesto!

International Civil Engineering Competition: Posuški studenti u jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojili odlično 5. mjesto!

Uspješni studenti 3. godine građevine Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su na završnoj fazi ICEC (International Civil Engineering Competition).
Krajem svibnja studenti Ilija Srebrović, Dario Budimir i Marko Mandić pobijedili su u lokalnoj fazi natjecanja u Mostaru te tako osvojili nagradu i mogućnost sudjelovanja na završnoj fazi ICEC 22 koje se održalo u Rumunjskoj (Temišvar) u periodu od 17-24.07. Na završnoj fazi natjecanja, sudjelovale su mnogobrojne ekipe i fakulteti građevinarstva iz Europe, Afrike i Azije.

Naši studenti ponosno su nosili ime ekipe „SUM“, a natjecanje se sastojalo u rješavanju 3 praktična zadatka građevine. Kompleksni građevinski projekti u današnje vrijeme postavljaju visoke zahtjeve na građevinske materijale koji će se koristiti u toku izgradnje.

Tako da je prvi zadatak bio pripremiti beton uz pomoć aditiva, kao što su ubrzivači vezanja, superplastifikatori, plastifikatori i sl. Svaki tim morao je pripremiti 3 uzorka 4x4x16cm, te se ocjenjivao izgled uzoraka, tlačna i vlačna čvrstoća.

Studenti građevine Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ostvarili su najbolji rezultat, te je tako njihov model na testiranju koje se provodilo 24h nakon izrade betonskih kocki dosegao tlačnu čvrstoću od 65MPa (662 kg/cm2), dok su ostali timovi imali čvrstoću od oko 25-30 MPa.

Drugi zadatak bio je vezan uz hidrotehniku, i bilo je potrebno napraviti sustav cijevi tako da nakon otvaranja i ispuštanja 3l vode u sustav, u 3 kante postavljene na različitim mjestima istekne po mogućnosti 1l u svaku. SUM-ovci u ovom izazovi nisu bili uspješni kao u prvom.

Posljednji zadatak je bio vezan uz konstrukcije i potresno inženjerstvo. Uz unaprijed određene dimenzije građevine i količine materijala te vremenski rok izrade potrebno je bilo dimenzionirati zgradu na 4 kata. Nakon izrade svaki tim je morao opisati svoje konstrukcijsko rješenje te se nakon toga pristupilo testiranju na potres uz pomoć potresnog stola (Shake Table Test). Kao potres koristio se zapis potresa Miyagi, Japan magnitude 7,0. Model SUM-ovaca izdržao je tu jačinu potresa, te se na 110 % jačine potresa urušio.

Najjači model imala je ekipa iz Budimpešte, i njihova zgrada izdržala je 130 % jačine potresa Miyagi, Japan.

Ukupni krajnji rezultat nakon 3 zadatka bilo je odlično 5. mjesto.

Prvo mjesto je osvojila ekipa „Invictos“ iz Portugala (Porto). Stoga, iduće natjecanje ICEC 2023 održat će se na njihovom fakultetu građevinarstva u Portu. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Geoidunduláció“ iz Mađarske (Budimpešta), dok je treće mjesto pripalo ekipi „Why not?“ iz Portugala (Lisabon).

„Zahvaljujemo se IACES LC Mostar, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, Općini Posušje, Općini Čapljina i Alfa Therm d.o.o. što su potpomogli odlazak na Međunarodno natjecanje studenata građevinarstva, a mi se nadamo da smo opravdali Vaša očekivanja!“ poručili su članovi ekipe „SUM“.

OGLASI

Loading