Select Page

Isplativo ili ne? Evo koliko košta postavljanje solarnih panela nakon što je Vlada ukinula PDV

Isplativo ili ne? Evo koliko košta postavljanje solarnih panela nakon što je Vlada ukinula PDV

Vlada je prošloga tjedna ukinula PDV na panele i njihovu ugradnju, a interes za njima nikad nije bio veći. 

– Baš danas je došlo ne želim reći koliko mailova, samo po tome kako stižu mailovi vidimo da je interes povećan i da će toga biti sve više, kazala je Jasminka Pilar, voditeljica projekta, Solvis. Sve manje poslove počeli su proslijeđivati jer sami ne sližu, a jedini proizvođač fotonaponskih modula u Hrvatskoj prodao je svoje solarne ćelije Googleu, prenosi RTL. – Podižemo sektor tako da te manje upite prosljeđujemo našim partnerima koji onda obrade taj upit po principu ključ u ruke, od projekta do realizacije. I to za sada jako dobro funkcionira, objašnjava Pilar. Vladina uredba itekako je pojeftinija cijenu panela – ono što je ranije koštalo 35.000 kuna, sada će koštati 26.250 kuna. Tri godine ranije, Ines je svoje solare platila oko 50.000 kuna. Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina. 

– To je inverter. I on služi za pretvorbu iz istosmjerne s krova u izmjeničnu i davanje u mrežu, komunikacija s mrežom, objasnila je Ines Ban Kolić iz Zaprešića. U mrežu daje višak koji proizvede jer on može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Primjerice, struju u veljači Ines je platila 163 kune, a u svibnju – 0. – Kasnimo s tom tranzicijom. Jedna Švedska i Finska koje imaju daleko manji broj tih sunčanih sati godišnje imaju veću iskoristivost solarne energije nego mi, izjavila je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode. Zna to i Ines koja se i sama bacila u solarni biznis.

Prognozira da bi sada naručeni solari na krovovima mogli biti tek krajem zime. – Stvar je u tome što je nedostatak veliki i opreme, nema lagera nekog velikog, materijali su otišli s cijenama dosta visoko. Trebat će neko vrijeme da se taj model implementira, poručuje Ban Kolić. A treba i čekati Fond za zaštitu okoliša koji će na jesen podijeliti 50 milijuna kuna za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama i to je samo jedan od koraka do struje od sunca.

OGLASI

Loading