Select Page

Ivan Soldo iz Posušja pobjednik velikog maratona Blidinje Bike festivala

Ivan Soldo iz Posušja pobjednik velikog maratona Blidinje Bike festivala

Ovog vikenda, stotine biciklista posjetilo je Park prirode Blidinje na petom po redu Blidinje BIKE Festivalu, koji se i ove godine održava u sklopu Posuškog lita. Vozile su se amaterske i profesionalne utrke, a onu najzahtijevniju od 58 kilometara i ove godine prvi je svladao Posušanin koji nastupa za BK Široki Brijeg Ivan Soldo, najbolji biciklist elite skupine u Bosni i Hercegovini.

Po svim pokazateljima, događaj je još jednom uspješno realiziran. Blidinje je još jednom bio poprište biciklizma i privukao mnoštvo zaljubljenika u outdoor sportove, ali i cijele obitelji koje su uživale u događaju Blidinje BIKE Festivala. Ono što nas je najviše fasciniralo na trodnevnom događaju bilo je koliko malo vizije i zajedničkog rada može stvoriti toliko dobre volje i pozitivnog iskustva.

Već petu godinu za redom Blidinje BIKE Festival okuplja jako velik broj ljubitelja biciklizma, prirode i aktivnosti na otvorenom. Događaj je to koji promovira sport, zdrav način življenja, te turističku ponudu Blidinja. Inače, ovaj trodnevni događaj započeo je već u petak sa edukativnim radionicama za najmlađe i predstavljanjem događaja, subota je bila rezervirana za rekreativnu vožnju “Stazom ‘Ajduka” ponekim od najljepših predjela Blidinja, dok je nedjelja bila u znaku profesionalne utrke “XCM Herzegovina 2023”.

“Unatoč lošim vremenskim prognozama i nepogodama koje nas okružuju posljednjih dana, mi smo imali lijepo vrijeme i vjerovatno je to prva godina da smo kroz sva tri dana događaja prošli bez kiše. Planine su uvijek nepredvidive i oblaci nas znaju iznenaditi i u najvrelijim ljetnjim danima,  no ovog puta to nije bio slučaj”, kazao je Toni Zorić, iz organizacijskog tima Hercegovina Bike.  “Rekreativna biciklijada “Stazom ‘Ajduka” ponovo je okupila onu kategoriju biciklista koji jednostavno vole guštati, uživati u dobrom društvu i biciklirajući upoznavati nove krajeve. No, ove godine osim turističkog obilaska Blidinja, našim gostima ponudili smo nešto novo – degustaciju blidinjskih delicija. Naime,  HajdučkeVrleti i restoran Risovac koji se nalaze na ruti rekreativne biciklijade “Stazom ‘Ajduka” su svim našim sudionicima su priredili bogatu trpezu kako bi se okrijepili i degustirali domaće proizvode. Moramo kazati kako je ovo bio pun pogodak, te kako su svi sudionici bili oduševljeni”, dodao je Zorić.

Nedelja je bila u znaku MTB maratona “XCM Herzegovina” koja je privukla sportaše i profesionalne bicikliste iz zemalja regije kako bi okušali snagu na stazama Blidinja. U ponudi su bile dvije staze: mali maraton u dužini od 36 km i veliki maraton u dužini od 58 km koji je rezerviran za Elitne bicikliste i sve one koji se tako osjećaju.

Najbrži među njima bio je Posušanin koji nastupa za Biciklistički klub Široki Brijeg Ivan Soldo koji je stazu dugu 58km prešao u vremenu 2 sata i 40min. Slijedio ga je Marko Ćirjaković (BK Gannicus) iz Srbije s vremenom od 2 sata i 42min, te Goran Cerović (BK Pljevlja) iz Crne Gore s vremenom od 2 sata i 43 minute.

Među damama koje su vozile stazu malog maratona u dužini od 36 km, najbrža bila je Hena Šabanić (BK Puls) s vremenom 2 sata i 43 minute. Drugo mjesto pripalo je Sari Srabović (BBK Daj Krug) s vremenom 2 sata i 57 minuta, dok je Nina Vidović (BK Tempo) zaokružila postolje s vremenom od 3 sata i 8 minuta.

U muškoj konkurenciji koja je vozila stazu malog maratona zablistao je mladi četranestogodišnji Emel Ljubuškić (BK Power Plus) iz Sarajeva s vremenom 1 sat i 47 minuta. Filip Džido (BK Tempo) zauzeo je drugo mjesto s tri minute zaostatka, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Vukadinu s vremenom 1 sat 51 minuta.

“Već vidno umorni, možemo kazati kako smo sretni što je iza nas još jedno uspješno izdanje Blidinje BIKE Festivala. Iza nas zapravo i jeste jedan veliki festival biciklizma i sretni smo što smo u mogućnosti već dulji niz godina promovirati Park prirode Blidinje i Bosnu i Hercegovinu kroz najbrže rastuću granu turizma. Na kraju možemo se zahvaliti svim našim prijateljima i pokroviteljima koji omogućuju ovaj događaj, našim sudionicima koji su ovog vikenda posjetili Blidinje, te ih pozvati da nas posjete ponovo u 2024. godini za kada imamo planove podizanja cijelog ovog događaja na jednu veću razinu”, zaključio je Toni Zorić.

Ovom prilikom organizatori se još jednom žele zahvaliti svim sponzorima i prijateljima događaja koji pomažu promociju Blidinja, kao i Bosne i Hercegovine i to Federalnom ministarstvu culture i sporta, Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, HT Eronetu, Vladi Županije Zapadnohercegovačke, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, Općini Posušje, Turističkoj zajednici HNŽ, Sportskom savezu grada Mostara, udruzi Visit Blidinje, Capriolo Mostar, M-Bike Shop, LEDA Voda, Hercegovina Vino, Guma-M, restoranu “HajdučkeVrleti”, restoranu “Staza”, restoranu “Risovac”.

Aktivnost podržana kroz projekat: AID 012003 – Natur Bosnia Herzegovina: Zaštićena područja i održivi razvoj, finansiran od strane talijanske agencije za razvojnu saradnju (AgenziaItaliana per la Cooperazioneallo Sviluppo – AICS) i implementiran od strane Comitato Internazionale per lo Sviluppodei Popoli (CISP).

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading