Select Page

Izaslanicima Doma naroda uručena uvjerenja o dodjeli mandata

Izaslanicima Doma naroda uručena uvjerenja o dodjeli mandata

Mandati su dodijeljeni za 17 Bošnjaka, 17 Hrvata, 14 Srba i sedam predstavnika Ostalih.

Svi izaslanički klubovi time će biti kadrovski popunjeni tačno propisanim brojem izaslanika izuzev Kluba Srba kojem nedostaju tri člana, ali je iz SIP-a najavljeno da će se način ove kadrovske popune propisati posebnim aktom.

Prema oficijelnom dnevnom redu, na konstituirajućoj sjednici treba da budu izabrani i članovi novog rukovodstva Doma, kao i izaslanici za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženo je također da se izaslanici danas izjasne i o proračunu Federacije BiH za 2019. godinu. Ako taj akt odobre u istom tekstu koji je u siječnju prihvatio Zastupnički dom, steći će se uvjeti za operativnost proračuna, odnosno financijsku deblokadu Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova vrsta blokade nastala je zbog toga što proračun dosad nije odobren u oba doma Parlamenta FBiH budući da Dom naroda, za razliku od Zastupničkog, nije bio ni konstituiran u postizbornom sazivu.

Zbog toga u ovoj godini dosad nisu bile moguće nikakve isplate proračunskih korisnicima među kojima su i ratni vojni te civini invalidi.

Današnja konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH održava se nakon više od četiri mjeseca od provedenih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Počela je intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine.

Prema propisima, Dom naroda sastoji se od ukpno 58 izaslanika – po 17 iz tri konstitutivna naroda i sedam iz reda Ostalih.

vecernji.ba

OGLASI

Loading