Select Page

Izaslanstvo Središnjice Napretka posjetilo podružnicu u Posušju

Izaslanstvo Središnjice Napretka posjetilo podružnicu u Posušju

Izaslanstvo Središnje uprave HKD Napredak na čelu sa predsjednikom dr. sc. Nikolom Čičom, dopredsjednikom Miroslavom Landekom i članom Središnje uprave Ivicom Kovačevićem posjetilo je podružnicu HKD Napredak u Posušju. 

Domaćini, članovi Upravnog i Nadzornog odbora: Radica Leko, Ivan Milićević, Slaven Penava i Slaven Milićević zahvalili su na posjetu te potom upoznali predsjednika i izaslanstvo o stanju i aktivnostima u podružnici HKD napredak Posušje. 

-Naša podružnica aktivno sudjeluje u životu, posebno u kulturnom životu naše općine. Naš rad je prepoznat u lokalnoj zajednici te smo nositelji nekoliko kulturnih projekata. Tu možemo istaknuti manifestaciju „Večer ikavice“, manifestaciju koja ima za cilj očuvati posuški tradicionalni ikavski izričaj. Na petu obljetnicu ove manifestacije tiskali smo i zbornik svih radova na ikavici koji su pristigli na natječaj u proteklih pet godina. Također kroz naš rad pomažemo posuškim književnicima u tiskanju ili prilikom organiziranja promocija njihovih djela. Naša podružnica je nositelj poslova oko izrade Posuške monografije. Ova monografija, koja je u izradi, trebala bi biti kapitalno djelo, svojevrsna razglednica Posušja. Također ideja za Festival klapske pisme u Posušju, koji je prepoznat kao jedna od najvećih kulturnih manifestacija za Hrvate i BiH, sama ideja je potekla iz naše Podružnice. S općinskim rukovodstvom i načelnikom općine Posušje Brankom Bagom imamo izvrsnu suradnju kao i sa svim udrugama i institucijama- istaknuo je predsjednik podružnice prof. Ljubo Begić. 

Članovi Uprave su kroz razgovor iznijeli još nekoliko ideja kako bi rad podružnice bio bolji, a složili smo se da bi i suradnja između podružnica trebala biti bolja, kako bi se razmjenjivali kulturni sadržaji. 

Predsjednik Čiča je istaknuo da mu je drago da podružnica vrijedno radi ali da mu je žao što informacije o radu podružnice dođu s određenim zakašnjenjem te da bi trebalo poboljšati komunikaciju informacija između Središnjice i podružnice, kako bi i javnost i podružnice između sebe bile upoznate s aktivnostima i manifestacijama koje radi i organizira jedno veliko društvo kao što je HKD Napredak.

– Drago mi ja da podružnica dobro radi. Trebate raditi još više s mladima i učlanjivati ih u društvo. Središnja Uprava će u okviru svojih mogućnosti podržavati i poticati Vaš rad. Morate više raditi na prezentaciji vašega rada. Napredak ima jako dobru posjećenost službene web stranice i sve Vaše najave i informacije o održanim projektima redovito i na vrijeme dostavljate u Središnjicu – naglasio je Čiča.

Također, dodao je Čiča, u ovoj akademskoj godini tri člana iz podružnice HKD Napredak Posušje su dobili Napretkove stipendije. 

-Vjerujem da će ovi mladi ljudi pomagati u radu podružnice i više nego do sada. Okupite i bivše stipendiste, i oni mogu pomoći, svatko u okviru svoje struke. Na taj način ćete stvarati ugodnije okruženje za život u Posušju koje ima veliki broj mladih i koji predstavljaju potencijal kako za Posušje tako i za HKD Napredak ali i cijeli naš narod.

Na kraju sastanka podružnice je pripremila i jedan lijep poklon za goste. Darovala je po nekoliko primjeraka knjiga posuških autora: Radice Leko, članice nadzornog odbora, Miljenke Koštro, Stanislava Bašića i Slave Antina Bage te Zbornika radova na ikavici – Reka san ti.

HKD Napredak 

OGLASI

Loading