Select Page

Izetbegović i Čović suglasni: SDA i HDZ BiH su ključni kamen izgradnje vlasti

Izetbegović i Čović suglasni: SDA i HDZ BiH su ključni kamen izgradnje vlasti

U središnjici Stranke demokratske akcije u Sarajevu završio je sastanak izaslanstava SDA i HDZ BiH. Tema sastanka je bila formiranje vlasti na svim razinama.

Lider SDA Bakir Izetbegović i lider HDZ-a Dragan Čović dogovorili su se da se u narednih deset dana ponovo sastanu i dogovore okvirni sporazum za partnerstvo.

Izetbegović je kazao da će ove dvije stranke, SDA i HDZ, biti ključni kamen za gradnju svih koalicija na svim razinama vlasti u BiH.

Vrata otvorena za sve stranke

“Vrata su otvorena za sve ostale stranke kada je riječ o formiranju vlasti na državnoj razini”, poručili su lideri HDZ-a i SDA-a.

Izetbegović je rekao da je moguće da će SNSD biti dio koalicije na državnoj razini, jer ima najviše glasova u RS, ali da nije nemoguća koalicija sa Savezom za promjene.

Dragan Čović je rekao da HDZ već ima sporazum sa SNSD-om u vezi sa zajedničkim koaliranjem.

Istaknuli su da će zajedničko opredjeljenje biti deblokada europskog puta, zapošljavanje, promjena Ustava i Izbornog zakona.

Sastanak sa Komšićem i Ivanićem

Čović je također najavio da će se sutra sastati sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a i Mladenom Ivanićem iz Saveza za promjene. Izetbegović je najavio odvojene sastanke sa izaslanstvima SNSD-a i Saveza za promjene.

Izaslanstvo SDA, osim Izetbegovića, činili su Asim Sarajlić, Šefik DŽaferović, Adil Osmanović i Halid Genjac, dok su u izaslanstvu HDZ-a BiH, osim Čovića bili i Marinko Čavara, Borjana Krišto i Nikola Lovrinović.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading