Select Page

Iznimna kvaliteta meda, 38 ih dobilo najvišu ocjenu

Iznimna kvaliteta meda, 38 ih dobilo najvišu ocjenu

Udruga pčelara “Matica” Mostar, u suradnji sa Savezom pčelara Hercegovačko-neretvanske županije te Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, organizira međunarodni sajam pčelara “Treći dani hercegovačkoga meda Mostar 2017.”.

Stručno-edukacijski sajam bit će održan u subotu, 11. studenoga, u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, a sama svečanost otvorenja započet će u 10 sati, piše Večernji list BiH.

Pristigao 81 uzorak

U nedjelju, 5. studenoga 2017. godine, izvršeno je senzorsko ocjenjivanje dostavljenih uzoraka meda za treću po redu manifestaciju “Dani hercegovačkoga meda”. Ocjenjivanje je i ove godine obavljeno u laboratoriju za med Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ove je godine pristigao 81 uzorak te je, nakon provedene peludne analize, utvrđeno šest vrsta meda. Kvaliteta dostavljenih uzoraka, kazali su nam iz Udruge pčelara “Matica” iz Mostara, iznimno je dobra, čemu u prilog ide da je čak 38 uzoraka dobilo zlatno odličje, 33 srebrno i 10 brončano odličje.
Povjerenstvo za senzoričko ocjenjivanje meda bilo je u sastavu – prof. dr. sc. Dragan Bubalo, predsjednik, dr. sc. Saša Prđun, član, i Dragan Jurković, dipl. ing. agr., član.

U sklopu manifestacije bit će upriličena i stručna predavanja – radionice, a prvi put će biti organiziran Sajam hercegovačkoga meda i opreme za pčelarstvo zajedno, koji je i prodajnoga karaktera. Stručna predavanja će održati prof. dr. sc. Goran Mirjanić (“Značaj kvalitetne ishrane u funkciji produktivnosti pčelinje zajednice”), prof. dr. sc. Midhat Jasić (“Patvorenje pčelinjih proizvoda”), Ivan Miličević (“Trajna osnova za saće”) i Rajko Radivojac (“Uzgoj matica”).

Stručna predavanja

Svakako treba naglasiti kako je tekuća godina za hercegovačke pčelare bila katastrofalna, proljetni mrazovi su nanijeli veliku štetu u voćnjacima, a isto se dogodilo i s medonosnim biljem koje je mraz oštetio. – U svoj toj priči pčelari su oštećeni i prilikom proglašenja elementarnih nepogoda, dok su štete pisane za voćnjake, maslinike, kupine, maline…, pčelari su izostavljeni, a i mi smo pretrpjeli izravnu štetu.

Nešto je meda bilo na livadi i, stalno seleći, pčelari su uzeli nešto meda na bagremu. Nakon toga dolazi jako sušno ljeto s visokim temperaturama koje ne pamte ni najstariji pčelari, velikim požarima, tako da je pčelarska sezona jako loša.
Kraj ljeta i početak jeseni protekli su, rekao bih, u spašavanju pčelinjih zajednica. Sve navedeno odrazit će se i na sljedeću godinu pa je jako upitno kako će pčelinje zajednice zimovati – kazao nam je Boras Kvesić, predsjednik Udruge pčelara “Matica” Mostar.

Svečana dodjela diploma i rezultata analiza obavit će se 11. studenoga 2017. godine u sklopu Dana hercegovačkoga meda u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading