Select Page

Izračunajte kolika će vam biti plaća ako Parlament FBiH usvoji nove porezne zakone

Izračunajte kolika će vam biti plaća ako Parlament FBiH usvoji nove porezne zakone

Kako bi novi amandmani Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak utjecali na promjenu plaća te obveze poslodavaca prema radnicima, otkriva kalkulator plaća koji je izradio Centar za politike i upravljanje (CPU).

Kalkulator je kreiran na osnovi amandmana Vlade FBiH na prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Potrebno je skinuti Excell dokument na vaše računalo.

kalkulacija-doprinosa

U prvom scenariju (narančasta boja) građani mogu vidjeti koji je minimum koji predlagač, Vlada Federacije BiH, propisuje poslodavcima amandmanima na prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

S obzirom da takvih slučajeva neće biti, odnosno može se pretpostaviti da će ih biti vrlo malo, građane želimo informirati o dva najvjerovatnija scenarija od kojih će im se jedan vrlo vjerovatno dogoditi – da dogovorena neto isplata radniku ostane ista ili da ukupan trošak poslodavca za rad ostane isti, objašnjavaju iz CPU-a.

Scenarij koji je u plavoj boji prikazuje promjene troška poslodavca ukoliko se poslodavac i radnik dogovore da neto isplata ostane ista, to jest hoćete li u tom slučaju svog poslodavca koštati više ili manje. To radnicima daje i informaciju mogu li, ukoliko ovaj paket zakona prođe, pregovarati s poslodavcem o povećanju neto isplate ili pak mogu očekivati od poslodavca da od njih traži da podijele novonastali porezni teret.

Scenarij u zelenoj boji prikazuje promjenu u neto primanju radnika ukoliko se poslodavac i radnik dogovore da trošak poslodavca ostane nepromijenjen. To će radnicima dati i informaciju mogu li, ukoliko ovaj paket zakona prođe, očekivati povećanje neto isplate ili pak hoće li morati od poslodavca tražiti preuzimanje na sebe novonastali porezni teret.

Naprimjer, kalkulator izračunava kako bi se nakon usvajanja novih poreznih zakona prosječna neto plaća u Federaciji BiH, koja sad iznosi 940 KM uz topli obrok od 180 KM (ukupno 1.120 KM), povećala za 40.61 KM, to jest na ukupno 1.160,61 KM, ukoliko ostaje isti trošak poslodavca prema radniku. U slučaju da poslodavac želi zadržati istu plaću radniku, time bi njegovi troškovi prema radniku bili manji za 69,14 KM. U suštini, radnik sa prosječnom neto plaćom od 940 KM, koji prima topli obrok, može očekivati povećanje plaće od 40,61 KM.

Najznačajnije je istaknuti da će najniže plaće s visokim udjelom neoporezivih primanja, toplog obroka, prijevoza i slično, biti negativno pogođene ovim poreznim prijedlogom, što će njihovim poslodavcima povećati cijenu rada. Ukoliko radimo izračun po formuli da je radnik imao 180 KM neoporezivih primanja, svi radnici koji su do sada imali neto primanja veća od 650 KM će biti pozitivno afektirana, to jest poslodavci će imati manji trošak ili će radnik nositi kući veću plaću.

Ovaj model dostavljamo građanima i zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kako bi mogli formirati stavove o ovom modelu porezne reforme na osnovu dobrih informacija i činjenica te se nadamo da će svima pomoći da razumiju kako model utječe na njih lično, ali i na ukupnu ekonomiju, govori Adis Muhović, direktor Centra za politike i upravljanje.

Na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sutra će se naći prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Ukoliko se usvoje ti prijedlozi, preostaje da ih potvrdi i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Primjena novih zakona, ukoliko prođu u parlamentarnoj proceduri, trebala bi započeti od novog poreznog razdoblja, odnosno od 1. siječnja 2020. godine, piše Klix.ba.

Podsjećamo, Upravni odbor Udruženja poslodavaca BiH nije podržao izmjene zakona i zahtijeva da se u zakon ugradi odredba o smanjenjima doprinosa i poreza u idućim godinama u skladu s rastom prihoda. Također traže i da se usvoji Prijedlog zakona o porezu na dobit kojim bi se osiguralo oslobađanje plaćanja dobiti u slučaju reinvestiranja te da se ukinu parafiskalni nameti.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading