Select Page

JABUKA.TV: Pitali smo Hercegovke što misle o dojenju u javnosti

JABUKA.TV: Pitali smo Hercegovke što misle o dojenju u javnosti

Vremena u kojima su majka i novorođenče bili vezani za četiri zida svog doma su odavno iza nas. S dolaskom proljeća, mnogi očevi i majke će ponosno prošetati svoje bebe, u kolicima ili maramama, ne odvajajući se od njih. To se posebno odnosi na majke koje doje i koje su, često, u prvih šest mjeseci jedini izvor hrane za svoje najmlađe.

Međutim, majke dojilje se često nađu u situaciji da moraju dojiti dijete dok su negdje ”vani”, u kafiću, restoranu, svadbi ili parku. Koliko im je neugodno, i je li im neugodno dojiti u takvim situacijama, pitali smo tri mame koje žive u Hercegovini, a svoja iskustva podijelile su u razgovoru za portal Jabuka.tv.

S obzirom da je dojenje u javnosti i dalje tabu tema u Hercegovini, indetitet majki smo zaštitili, a njihova imena su poznata našoj redakciji.

dojenje 2

”Mislim da bi dojenje trebalo ostati skriveno. Prije nekoliko godina, kad sam vidila svoju rodicu da doji pred svekrom, šokirala sam se, i mislila da ja to nikad ne bih mogla. Kasnije, kad sam rodila svoju djecu, nije mi bilo ugodno pred drugima, ali ipak u krugu obitelji sam se navikla, a moja djeca su dojila do trećeg mjeseca, tako da taj period nije bio dug. Izlazili smo kad bi podojili i ponijeli bi im čaj ili nešto u boci da izdrže do povratka,” rekla je 29-godišnja majka M. dvoje djece za portal Jabuka.tv

Druga naša sugovornica, 26-godišnja mama S. ima pak posve drugačije iskustvo, a i mišljenje: ”Dojenje je najprirodnija stvar na svijetu, i trebalo bi biti prihvaćeno kao takvo. Ja sam svojih troje dojila, i premda mi je s prvim bilo malo neugodno, i izbjegavala sam izlaske, s drugim i trećim sam se pravo oslobodila i dojila i u kafićima, i u parku, i crkvi i čekaonici kod doktora. Reakcije na koje sam naišla su uglavnom bile pozitivne i odobravajuće, izuzev jedne mame koja me poprilično zgađeno pogledala kad sam dojila u jednom tržnom centru i nekoliko muškaraca kojima je očito bilo neugodno,” priča svoja iskustva mlada majka za portal Jabuka.tv

dojenje 1

Mama N. (38) koja danas živi u zapadnoj Hercegovini, ali dok je dojila svoje mališane je živjela u Njemačkoj, te o svom iskustvu kaže: ”Nisam svoje baš dojila po hercegovačkim birtijama i ‘parkovima’ jer me tada nije bilo tu. Dojila sam na svakom mjestu i u svako vrijeme kad bi mi djeca ogladnila ili od nervoze zakmecala. Malo se zakamufliram i nikakav problem ni meni ni okolini, a djeca malo mljacnu i mirna. U svakom slučaju sam za dojenje,naravno ako ide…”

Naime, i u Americi i zapadnoj Europi još uvijek se vode rasprave između mama oko tog pitanja, ali sve je više onih koji se bore za to da dojenje na javnim mjestima postane svakodnevna pojava, među njima su i slavne mame, pjevačica Pink, Gwen Stefani, Miranda Kerr, Olivia Wilde, i mnoge druge…

Hercegovina je po pitanju liberalnijih tema uvijek malo ‘kaskala’ za svijetom, no po reakcijama majki s kojima smo razgovarali, dojenje u javnosti u Hercegovini za nekoliko godina bi trebalo postati naša svakodnevnica, a vjerujemo da će prijekih pogleda prema majkama koje to rade u javnosti biti sve manje.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading