Select Page

„Jasenovački logori – istraživanja“ – prava istina o Jasenovcu

„Jasenovački logori – istraživanja“ – prava istina o Jasenovcu

Knjiga „Jasenovački logori – istraživanja“ autora Igora Vukića, Stipe Pilića, Vladimira Horvata i Blanke Matković predstavljena je u petak 15. Travnja u posuškoj kinodvorani. Nakon uvodnih riječi Ljube Begića, predsjednika podružnice Napretkove podružnice Posušje u čijoj je organizaciji i održano predstavljanje knjige, knjigu su predstavili Igor Vukić i Stipo Pilić.

Igor Vukić, jedan od autora knjige je kazao da najnovija istraživanja koja su utemeljena na autentičnim dokumentima iz arhiva, izjavama svjedoka i analizi objavljenih knjiga pokazuju da taj logor od 1941. Do 1945 nije bio „logor smrti“ kako je to godinama tvrdila jugoslavenska, komunistička historiografija. „Prema podacima koje su prikupili članovi Društva, bio je to radni logor za protivnike Nezavisne Države Hrvatske, te za skupinu Židova koji su bili izuzeti iz deportacija u njemačke logore. Do 1990. godine službeni broj žrtava logora bio je 700 000. U taj se broj, pod prijetnjom zatvorske kazne nije smjelo javno sumnjati. Sada u hrvatskoj javnosti prevladava tvrdnja da je u logoru ubijeno više od 80 000 ljudi. Članovi društva tvrde i da je taj broj preuveličan.“, kazao je Vukić. Naveo je da u razgovorima onih koji su živi, a koji su prošli kroz logore nisu dobili niti jedan podatak o masovnim likvidacijama i mučenjima.

Stipo Pilić, jedan od autora knjige koji je zadužen za istraživanja o logoru nakon 1945. godine je kazao da je logor sigurno postojao do 1951. godine, a prema nekim dokumentima i saznanjima čak do 1954. godine, iako je tadašnja komunistička vlast tvrdila da je logor zatvoren 1948. godine. „Spominjanje logora poslije 1945. Godine je sporadično, fragmentarno i nesustavno. Dosadašnji izvori o tome svode se ponajviše na kratka usmena svjedočanstva koja do sada nisu bila potkrijepljena nikakvim izvornim dokumentima. Kroz proteklih gotovo sedamdeset godina nije bilo ozbiljnijeg i temeljitog pokušaja istraživanja poratnog logora u Jasenovcu.“, kazao je Pilić.

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac osnovali su u lipnju 2014. godine hrvatski povjesničari, akademici, profesori i novinari kako bi ustanovili što realniju sliku događaja u Jasenovcu od 1941. do 1945., kao i nakon 1945. godine. Za sve one koji više žele doznati o ovoj temi mogu posjetiti internetske stranice Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Na njima se redovno ažuriraju najnovija saznanja o jasenovačkim logorima: dokumenti iz različitih arhiva kao i izjave i svjedočanstva onih koji su prošli kroz jasenovačke logore.

Posušje.net

OGLASI

Loading