Select Page

JEDNOSTAVNO PRESTRAŠNO: Širi se novi virus koji smanjuje glave novorođenčadi

JEDNOSTAVNO PRESTRAŠNO: Širi se novi virus koji smanjuje glave novorođenčadi

Majke inficirane tim bizarnim virusom često rađaju bebe koje pate od mikrocefalije, što znači da imaju smanjenu glavu, a samim time i mozak. Većina takve djece zahtijeva doživotnu brigu.

A broj inficiranih osoba raste svakoga dana. Prvi put otkrivena je 2014. u Brazilu u vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, a tijekom te godine samo u Brazilu je zabilježeno 147 novih slučajeva. U 2015., broj prijavljenih slučajeva skočio je na 2.782 slučaja. Oko 40 osoba je u međuvremenu umrlo.

Iako se ne zna kako je točno virus stigao u Južnu Ameriku, zna se kako ga prenose komarci.

Najrizičnije je treće tromjesječje

Zbog posljedica virusa, brazilska je Vlada izjavila kako bi svaka žena koja razmišlja o trudnoći trebala sačekati dok se zaraza ne okonča. A ženama koje već jesu trudne službenici su savjetovali da prekriju što je više kože moguće te da se često mažu kremom koja odbija insekte.

Najrizičnija su skupina trudnice u trećem tromjesečju. Simptomi za buduće majke uključuju glavobolju, osip, groznicu i bol u zglobovima.

Od listopada 2015. zaraza je otkrivena u Kolumbiji, El Salvadoru, Guatemali, Meksiku, Paragvaju, Panami, Venecueli i Brazilu. Otkrivena je i na tlu Sjedinjenih Država, u Puerto Ricu, prenosi Net.hr

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading