Select Page

Jedva 2000 prosvjednika u Sarajevu, Džaferović izviždan, oporba napustila skup!

Jedva 2000 prosvjednika u Sarajevu, Džaferović izviždan, oporba napustila skup!

Oko 2.000 prosvjednika okupilo se u ponedjeljak navečer u Sarajevu pred sjedištem Ureda visokog predstavnika (OHR) kako bi iskazali nezadovoljstvo najavljenim izmjenama Izbornog zakona, a njima se pridružio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Na prosvjede su svoje članove pozvale važnije bošnjačke i građanske stranke, a okupljanje je proteklo uz izvikivanje parola poput “Bosna, Bosna” te uz istaknute zastave sadašnje države, ali i bivše Republike BiH (ljiljani).

Prosvjednom okupljanju pridružili su se i istaknuti političari poput čelnika SDA Bakira Izetbegovića, SDP BiH Nermina Nikšića te Naroda i pravde Dine Konakovića i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića kao i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Džaferovića.

Džaferović je jedva dobio priliku govoriti jer ga je dio okupljenih u tome pokušao spriječiti uz uzvike negodovanja, no njegovi su se stranački aktivisti izborili da i on nešto kaže, javlja Hina.

Nisam mogao zamisliti da ću kada sam polagao zakletvu izlaziti na prosvjede i zajedno s građanima braniti BiH, ipak je uspio kazati Džaferović dodajući kako želi da se čuje glas BiH te poziva visokog predstavnika da u trenutku kada traje izborna kampanja ne mijenja ustav i izborni zakon jer postoji politički dogovor da se to uradi nakon izbora u listopadu.

Kazao je kako se sada nude rješenja koja pogoduju samo jednoj strani, a potrebna su rješenja koja pogoduju svima.

Džaferovićev je istup potaknuo neke od oporbenih čelnika da odmah odu jer su ocijenili kako je on zlorabio skup za osobnu i promociju svoje stranke.

Zahtjevi okupljenih upućenih visokom predstavniku Christianu Schmidtu uglavnom se svode na protivljenje promjenama Izbornog zakona koje bi, kako tvrde, mogle potaknuti daljnje etničke podjele u zemlji.

OHR nije objavio nikakav službeni dokument koji bi sadržavao popis planiranih reformi, a mediji i političari tvrde kako je u planu uvesti cenzus od tri posto za izbor zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Time bi se provela presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, no bošnjačke i građanske stranke smatraju kako je to zapravo nova diskriminacija koja ugrožava pripadnike manjinskih naroda.

Spornim smatraju i moguće izmjene načina kandidiranja čelnika izvršne vlasti u Federaciji BiH i tvrde kako OHR time samo ispunjava želje stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Čelnici SDA i SDP-a ranije tijekom dana ustvrdili su kako su od Schmidta dobili uvjeravanja da za sada neće biti nametanja promjena izbornog zakona te da će on o svemu dodatno razgovarati s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

OGLASI

Loading