Select Page

Joe Biden: ‘Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star’

Joe Biden: ‘Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star’

Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je u Hrvatsku. Bidenov je dolazak na sastanak inicijative Brdo – Brijuni znak aktivnijeg uključivanja SAD-a u rješavanje regionalnih problema i približavanje toga područja Zapadu u sklopu summita čelnika zemalja jugoistočne Europe.

15.02 sati – Glavna tema razgovora predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i potpredsjednika SAD-a Joea Bidena bila je aktualna situacija na Bliskom istoku, posebno rat u Siriji.

Milanović i Biden razgovarali su i o izbjegličkoj krizi s kojom se suočava Europa te o sigurnosnoj situaciji u svijetu nakon nedavnih terorističkih napada i prijetnji. Uz premijera Milanovića, na sastanku su bili prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i veleposlanik RH u SAD-u Josip Paro, a uz potpredsjednika Bidena, savjetnik za nacionalnu sigurnost Colin Kahl i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes, priopćeno je iz Vlade.

14.28 sati – Perspektiva članstva u EU i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Europe jer ona motivira na provedbu reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je u slovenski predsjednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama summita zemalja jugoistočne Europe. Više ovdje.

13.22 sati – Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je kako je dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena u Hrvatsku na summit zemalja jugoistočne Europe vrlo važan događaj i povratak SAD-a u ovaj dio svijeta. Više ovdje.

13.07 sati -– Američki potpredsjednik Joe Biden, čelnici zemalja procesa Brdo-Brijuni, potpredsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer stigli su iza podneva na Pantovčak gdje su ih dočekali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koje su pokrenule tu regionalnu inicijativu.

Biden i Tusk su počasni gosti izvanrednog summita Brdo – Brijuni, strateškog dijaloga predsjednika jugoistočne Europe, inicijative pokrenute 2013. kako bi se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka.

Uz drugog čovjeka SAD-a, Tuska i Heinza Fischera, na izvanredni skup u Zagreb stigli su predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

(Foto: Željko Lukunić/Pixsell)

12.30 sati – Američki potpredsjednik Joe Biden, posebni gost predsjedničkog summita Brdo – Brijuni na kojem su okupljeni čelnici zemalja jugoistočne Europe, izjavio je da je ova regija od iznimnog interesa za SAD posljednjih 25 godina.

– Za SAD i mene osobno, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa – kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin.

Po njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo – Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

Veteran diplomacije, 73-godišnji Biden je vrsni poznavatelj istočne Europe.

– Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star – našalio se Biden koji je gost summita zemalja jugoistočne Europe koji se održava u Zagrebu.

Tim sastankom predsjedaju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski šef države Borut Pahor.

12.05 sati – Američki potpredsjednik Joe Biden u Banskim dvorima sastao se s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

11.58 sati – U koloni kojom potpredsjednik Biden prolazi gradom, a u kojoj su i novinari Večernjeg lista, nalazi se 40 vozila. Više je to nego što je pratilo predsjednika Georgea Busha kada ih je bilo 25. Vozila u kojima se vozi sam potpredsjednik i najbliži suradnici dopremljeni su zrakoplovom iz SAD-a.

(Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

11.40 sati – Na početku razgovora američkog potpredsjednika Bidena i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, nakratko se razgovaralo o – sportu. Djelić razgovora od desetak sekundi, koliko je medijima bilo dozvoljeno ući u sobu, govorili su o baseballu.

10.55 sati – Zagrebački hotel Westin, u kojem su odsjele strane delegacije, pod posebnim je mjerama zaštite. Ono što se vidi su brojni policajci koji potpuno okružuju hotel. Svi koji ulaze u hotel, uključujući i novinare, prolaze stroge kontrole. U hotelu prostor osiguravaju i američke službe, te jedinice s psima.

10.30 sati – Prvi bilateralni sastanak američkog potpredsjednika Bidena počeo je u 10.30 u zagrebačkom hotelu Westin. Sugovornik je slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović suorganizator summita. Sastanak je zatvoren za medije i nisu predviđene izjave.

9.00 sati – Pet minuta prije nego što će proći kolona s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, policajac je pao s motocikla nedaleko od raskrižja Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca na njezinoj južnoj strani. Koban je bio prelazak preko tramvajske pruge zbog koje je izgubio kontrolu nad motociklom

8.15 sati – Mjere sigurnosti na najvišoj su razini, Zagreb je pod opsadom policije koja od sinoć nadgleda prometnice. Joe Biden se u 8.15 sati uputio prema hotelu Westin.

8.00 sati – U delegaciji koja je dočekala Bidena su, među ostalima, bili Josip Buljević, predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost, Dario Mihelin, savjetnik za vanjsku politiku, i suprug predsjednice RH, Jakov Kitarović.

7.50 sati – Američki potpredsjednik Joe Biden u zračnu luku Pleso sletio je avionom U.S. Air Force 2 u 7.50 sati. Uz Air Force 2 na aerodrom je sletio i jedan teretni avion. Pretpostavlja se da su u njemu dopremljene limuzine u kojima će se američki potpredsjednik Biden voziti.

Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država. Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer. Domaćin Hrvatska očekuje “strateški sastanak” koji bi njezino susjedstvo trebao približiti Zapadu, a dolazak Bidena tumači kao veliki povratak SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Na snazi je i posebna regulacija prometa. HAK javlja da posebna regulacija prometa uključuje neke dijelove autocesta: A3 (Zagrebačka obilaznica) i A11 kako slijedi: Zabrana prometa za sva vozila, osim vozila s posebnom dozvolom MUP-a od 07,30 do 08,30 sati i od 18,30 do 19,30 sati na sljedećoj lokaciji: autocesta A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, čvor Buzin, na silaznim krakovima sjever i jug; autocesta A11 Zagreb – Sisak, priključak Velika Gorica sjever, zapadni silazni krak.

Kratkotrajno prekidanje prometa u intervalu do 15 minuta za sva vozila na sljedećim lokacijama: autocesta A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, čvor Buzin, u oba smjera 300 metara zapadno i istočno od čvora, autocesta A11 Zagreb – Sisak, priključak Velika Gorica sjever, u oba smjera 300 metara južno i sjeverno od priključka.

OGLASI

Loading