Select Page

Kapetan Hrvatske Marko Kopljar za Telegram uoči današnjeg početka Eura: Igrat ćemo brzi rukomet

Kapetan Hrvatske Marko Kopljar za Telegram uoči današnjeg početka Eura: Igrat ćemo brzi rukomet

Hrvatska rukometna reprezentacija od 15. do 31. siječnja igra na Europskom prvenstvu u Poljskoj i uz Francusku, Španjolsku i Rusiju jedina je zemlja s nastupima na svim prvenstvima od 1994. godine kada se okupljaju najbolje europske reprezentacije.

Prije dvije godine u Danskoj Hrvatska je bila četvrta, a nakon prošlogodišnjeg šestog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru, selekciju je od Slavka Goluže preuzeo Željko Babić, njegov dotadašnji pomoćnik. Polako je uveo promjene u reprezentaciju, a jedna od njih je i postavljanje Marka Kopljara za kapetana.
Jednostavna uloga kapetana

Igrač Barcelone stigao je na pripreme s ozljedom skočnog koljena (upala patelarne tetive).

“Ozljedu vučem od početka sezone, a prije mjesec i pol dana nisam mogao ništa raditi. Šteta što nisam mogao više trenirati s dečkima, jer ipak je novi izbornik, mnogo je novih ideja.”

Koliko situaciju mijenja to što ste novi kapetan?

“Uloga kapetana ovisi od ekipa do ekipe. U klubovima kapetanska traka često znači samo pozdrav sa sucima i ništa drugo. Ovdje se neke stvari znaju otprije, kod nas postoji hijerarhija, iako se mi stariji trudimo da nema razlika među nama, sve se manje-više zna.”

Kondicijski dio priprema sličan kao i kod Goluže

Radili ste u reprezentaciji s izbornicima Linom Červarom, Golužom, a sada s Babićem. Kolika je razlika u radu na pripremama?

“Rad na tjelesnoj pripremi je dosta sličan onome dok je i Goluža bio izbornik, jer je kondicijski trener prof. Tomljanović bio i prije s nama. Kod Červara je bilo malo drukčije, jer je imao i drugog kondicijskog trenera, ali sve se pripreme svode na isto. Najvažnije se dobro pripremiti za prve utakmice na prvenstvu, jer ako dobro uđeš u turnir, onda nije problem i ako kasnije nemaš mnogo vremena pripremiti se za ostale utakmice.”

S novim izbornikom stigli noviteti

Što je taktički novog donio izbornik Babić?

“U obrani ćemo imati neke novitete, ostavljene su neke stvari koje su dobro funkcionirale i ranije, promijenjeni su neki detalji, hoće li netko odigrati dublje, pliće i sl. U napadu smo više toga mijenjali. Imamo više novih kretnji. Za sada to izgleda dobro, a najvažnija promjena je da ćemo igrati brže nego prije.”

Prvenstvo u Katovicama Hrvatska u petak (16 sati) započinje protiv Bjelorusije. Igrali ste prije dvije godine protiv njih, također na otvaranju EP-a u Danskoj (33-22 za Hrvatsku). Koliko su napredovali?

“Generalni zaključak je da ne bismo trebali imati problema. Međutim, svima je to prva utakmica na prvenstvu i bit će teško, trebamo biti oprezni. Na ovim pripremama smo se malo više upoznavali s igrom Norveške i Islanda, ali vjerujem kako ćemo u tjednu kada počinje prvenstvo intenzivno proučavati Bjelorusiju.”

Norvežani će forsirati 6-0 obranu

Norveška (17. siječnja u 18.15 sati) i Island (19. siječnja u 20.30 sati) na papiru su jači od Bjelorusije.
“Za Norvežane znamo da su dobri. Igrali smo u kvalifikacijama protiv njih, izgubili smo kod njih, a u uzvratu smo slavili naizgled lagano, nakon teške borbe u prvom dijelu. Forsiraju 6-0 obranu i čim je neka lopta za koju se malo posumnja da je napad može izgubiti, njihova krila već kreću prema naprijed. U napadu imaju izrazite pucače, po meni stvarno imaju dobru ekipu. Islanđane sam gledao samo na videu za priprema u Ivanić-Gradu, poznajem neke igrače i stalno mi govore kako će nešto probati izmisliti protiv nas. Vidjet ćemo hoće li to biti nešto duboko u obrani ili zona 4-2 ili 3-3 kako bi nas natjerali raditi pogreške.”

Ozljede diktiraju mnoge stvari

Koji su po vašem mišljenju favoriti za naslov? Stalno se govori o Francuskoj, ali nisu oni jedini.
“Mnogo stvari diktiraju ozljede kao i prije svakog prvenstva. Francuzi imaju problema također, ali priča da su pomladili reprezentaciju baš i ne stoji, pogotovo ne u olimpijskoj godini. A njihovi stariji igrači, osim Omeyera i Fernandeza, i nisu baš prestari. Oni su u skupini koja se križa s našom, a tamo su domaćini Poljaci, te Makedonija i Srbija. Prvenstvo je dosta izjednačeno i stvarno mislim da će odlučivati nijanse.”

‘Ne treba mi odmor, želim u Rio’

Rukomet je specifičan zbog velikog broja prvenstava, svake godine imate ili svjetsko ili europsko. Zavidite li možda sportašima koji imaju natjecanja svake četiri godine?
“Ne razmišljam o tome, ali baš sam pričao s Antom Tomićem, košarkašem Barcelone. I on nema odmora, jer je nacionalna i europska klupska sezona u punom jeku. Ja se ne želim odmarati, želim ići na ovo prvenstvo kao i na svako drugo. Želim ići na Olimpijske igre. Možda bi bilo nekome ljepše da se odmara dva mjeseca ljeti, ali ja to ne želim. Meni je cilj nastupiti u Rio de Janeiru.”

Osjećate li da ova reprezentacija ima potencijala napraviti nešto veliko u Poljskoj?
“Pozitivan sam, ima nekih mlađih igrača koji imaju potencijal. Ako na ovom prvenstvu i ne osvojimo neku od medalja, zadovoljilo bi me da od tih mlađih dobijemo barem jednog koji će biti važan dio reprezentacije na nekom sljedećem natjecanju.”

telegram.hr

OGLASI

Loading