Select Page

Navala Dalmatinaca na jeftinije gorivo u BiH

Navala Dalmatinaca na jeftinije gorivo u BiH

Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine primilo je tridesetak zahtjeva za smanjenje cijene goriva za pet feninga, što znači da će najniža cijena dizela u Federaciji biti oko 1,61 KM odnosno 6,32 kuna.

Potvrdila je to za “Avazov” portal Lela Glibo, šefica Odsjeka za analizu, cijene i razvoj tržišta u ovom ministarstvu te dodala da je ovo neznatan broj crpki s obzirom da ih ima više od 600 u Federaciji.

Prema njenim riječima pojeftinit će i dizel i gorivo, a još nemaju prosječnu cijenu jer nisu sve crpke poslale zahtjev.

– S obzirom na to da cijena barela nafte na svjetskom tržištu pada, logično je da i kod nas dolazi do promjene, ali još to nije masovno i još to nije veliko smanjenje cijena. Primjera radi, u studenom prošle godine, cijena dizela bila je 1,86 KM (7,3 kune), u prosincu 1,76 (6,91 kunu), dok je sad u siječnju 1,66 KM (6,52 kuna), što znači da se za dva – tri mjeseca cijena smanjila za 20 feninga (78 lipa) – kazali su iz Odsjeka za cijene pri Sektoru za cijene i analizu tržišta Ministarstva.

Sve veća razlika u cijeni goriva u Hrvatskoj i BiH ide u korist stanovnicima pograničnog područja u Hrvatskoj, pa se vozači sve češće odlučuju napuniti spremnike u BiH, jer je razlika u litri postala veća od kune i 30 lipa, prenosi Dalmacija News.

OGLASI

Loading