Select Page

Katolici diljem BiH danas proslavljaju blagdan Velike Gospe

Katolici diljem BiH danas proslavljaju blagdan Velike Gospe

Diljem svijeta katolički vjernici danas će proslaviti blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo, odnosno Velika Gospa.

I u BiH i Hrvatskoj se također danas u mnogim svetištima slavi ovaj blagdan. Župe u BiH u kojima se slavi Velika Gospa su Međugorje, zatim Široki Brijeg, Posušje, Komušina, Kreševo, Tolisa, Trebinja, Stup, Uskoplje, Jajce, S.Most, Gradac, Nevesinje, Prisoje, Seonica, Dračevo, Šćit… Diljem zemlje deseci tisuća vjernika još su sinoć krenuli prema marijanskim svetištima. Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta, održavaju se procesije i festivali. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

vecernji.ba

OGLASI

Loading