Select Page

KIPAR LJUBO MIHALJ SKOKIĆ: Život, vjera i Domovina!

KIPAR LJUBO MIHALJ SKOKIĆ:  Život, vjera i Domovina!

O kiparu naivcu Ljubi Mihalju Skokiću iz Rakitna mnogo je zapisano u brojnim domaćim medijima pa i inozemnim. S razlogom. Taj vrijedni Rakićanin radi kipove iz drveta, pa i njihovih korijena i već ih je izradio veliki broj.

Mnogi stručnjaci su njegove radove ocijenili izuzetno vrijednim. Izlagao je na sve strane, pa i u Njemačkoj gdje je radio dugo godina, ali svoj dragi kraj nikada nije zaboravio. Njegove su radove vidjeli mnogi naši ljudi i u Francuskoj, Hrvatskoj i BiH. Njegov „Pas Šarov“, među ostalim, dospio je i na naslovnicu njemačkog časopisa „Hund und Mann“.

Ni ovih dana Ljubo ne miruje nego i dalje „dilja“ bukovine i drugo drveće, pa i panjeve i žile, iz koji se „rađaju“ skulpture malih i poznatih osoba te vrijednih povijesnih događaja. Na izložbi u Širokom Brijegu Ljubo je potvrdio sve vrijednosti svoga rada a Srećko Slišković je istaknuo kako se cijeli Ljubin opus može svrstati u tri vertikale – život, vjera i Domovina.

– Evo sada radim kip Rađeljka, tako ga nazivam po našem drvu. Već je na kraju i to će biti još jedna moja želja da prikažem kako se iz mrtvila radom i trudom može nešto uraditi, skromno će ovaj vrijedeni Rakićanin kojega mnogi cijene i poštuju upravo po vjeri i ljubavi prema svojoj dragoj domovini Hvatskoj.

Posušje.net/P.C.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading