Select Page

Knjiga „Huda jama“ predstavljena u Posušju

Knjiga „Huda jama“ predstavljena u Posušju

Predstavljanje knjige „Huda jama“ slovenskog autora, publicista, kriptologa i istraživača pismohrana Romana Leljka održano je u posuškoj kinodvorani, u nedjelju 31. siječnja 2016. godine. Osim autora knjige, u programu predstavljanja sudjelovali su glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zdravko Vladanović i predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a podružnice Posušje Zdravko Jukić u čijoj je organizaciji održano predstavljanje u Posušju.

Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a podružnice Posušje Zdravko Jukić pozdravio je sve prisutne i naglasio važnost saznanja o razmjerima partizanskih zločina nad hrvatskim vojnicima, civilima i djecom, a koja su godinama bila skrivana i prešućivana.

Autor Roman Leljak opširno je, ali i zanimljivo predstavio svoju knjigu. Knjigu „Huda jama“ objavio je još 1989. godine, a knjiga govori o najstrašnijem do sada istraženom zločinu jugokomunističke vlasti. Iako je u Hudovoj jami nađeno više od 3000 žrtava, od toga 2000 hrvatske nacionalnosti, knjiga je tek prošle godine prevedena sa slovenskog na hrvatski jezik. U svom posuškom izlaganju autor je otkrio uznemirujuće detalje. Tako je, naime, 90 posto ubijenih ubačeno u jamu ili su zazidani u tunele rudnika dok su još bili živi, pa su umirali uglavnom od gušenja, dok ih je tek oko 10 posto preminulo od vatrenog oružja. Da bi sakrili svoj zločin, dijelove rudnika u kojima su ostavili pobijene, komunistički egzekutori su odijelili od ostalih tunela s nekoliko pregradnih zidova. Da bi sakrili svoj zločin utrošili su preko 400 kubika raznog materijala, otkrio je Leljak. Prema dostupnim podacima, žrtve su dovođene na stratište u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.
Posebno je bilo potresno pismo koje je pročitano na sinoćnjem predstavljanju. Naime, Leljak je kazao da ga je upravo to pismo koje je pronađeno kod jedne trudne žene, a upućeno njezinom nerođenom djetetu potaknulo na daljnja istraživanja.

Zdravko Vladanović, glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta odmah je na početku svog obraćanja istakmuo i zahvali na izuzetno dobrom prijama i odzivu na predstavljanju u Hercegovini.
Predstavljanje knjige ”Huda jama” autora Romana Leljaka u Hercegovini je započelo u ponedjeljak, 25. siječnja u Mostaru, a završit će večeras u Tomislavgradu.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading