Select Page

Knjiga koja razotkriva laži o Jasenovcu bit će predstavljena u Posušju

Knjiga koja razotkriva laži o Jasenovcu bit će predstavljena u Posušju

Hrvatska družba povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“ poziva vas na predstavljanje knjige Stipe Pilića i Blanke Matković pod naslovom „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori, geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu“. Knjigu će predstaviti dr. Blanka Matković u četvrtak, 30. prosinca u 18.30 sati u kinodvorani Posušje.

Organizator posuškog predstavljanja je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a, podružnica Posušje.

Dokumenti na kojima se temelji ova knjiga rezultat su dugogodišnjeg istraživanja hrvatske suvremene povijesti započetog 2006. godine u sklopu samostalnog istraživačkog projekta „Hrvatska povijest 1941.- 1948.“ u realizaciji istraživača dr. Blanke Matković i Stipe Pilića, prof. povijesti, koji su 2008. osnovali Hrvatsku družbu povjesničara ‘Dr. Rudolf Horvat’. Tijekom navedenog razdoblja prikupljen je velik broj arhivskih dokumenata te je pregledano nekoliko tisuća fondova i zbirki u arhivima i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom kraljevstvu (Londonu). Kao konačan cilj ovog istraživačkog projekta autori ističu razotkrivanje prešućenih detalja iz suvremene hrvatske povijesti i predstavljanje rezultata istraživanja, između ostalog i kroz zbornike dosad većinom nepoznatih i neobjavljenih dokumenata.

Članovi HDP “Dr. Rudolf Horvat” posebno su posvećeni istraživanju onih zemljopisnih područja na kojima su zabilježeni masovni zločini i teška kršenja ljudskih prava, koja su dugoročno obilježila određeni prostor u kontekstu ratnih gubitaka kojima je u proteklih sedam desetljeća bilo, kako napominju autori, manipulirano u različite svrhe. Kako naglašavaju autori, to je rezultiralo još dubljim podjelama u društvu i drastičnim političkim tenzijama koje su onemogućile objektivan znanstveni pristup takvim temama. Među ovim temama se svakako se ističe mjesto Jasenovac, odnosno logori koji su ondje postojali u razdoblju od 1941. do najmanje 1948. godine.

Zainteresirani će na večeri predstavljanja knjige imati priliku kupiti ovu knjigu, ali i predhodna izdanja Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“ kao što su „Vrgorska krajina, makarsko primorje i neretvanski kraj u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944. – 1965.), likvidacije i progoni“, te knjigu „Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svejdočanstva i grobišta (1944. – 1998) “. Ove knjige će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

OGLASI

Loading