Select Page

Za studente iz BiH Hrvatska daje milijune kuna više

Za studente iz BiH Hrvatska daje milijune kuna više

Republika Hrvatska nastavlja povećavati iznose novčanih sredstava za pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini, i to u nizu područja, počevši od obrazovanja, preko gospodarstva do kulture i sporta. U jednoj od posljednjih odluka Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2021./2022, piše Večernji list BiH. 

Značajno povećanje

Ured za Hrvate izvan Hrvatske značajno je povećao broj i iznos stipendija za te studente, umjesto 500, koliko ih je dodijelio za akademsku 2020./21., dodijelit će tisuću stipendija, a one će, umjesto 750 kuna, iznositi 1000 kuna mjesečno. Od tisuću stipendija, njih 750 namijenjeno je za studij u BiH, a 250 za studij u Hrvatskoj – 200 za Hrvate u BiH, 30 za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 20 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva.

Stipendije se dodjeljuju za jednu akademsku godinu jednokratno, odnosno za razdoblje od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 1000 kuna, što pomnoženo znači da će hrvatska država za stipendiranje izdvojiti čak 10 milijuna kuna. Ured će stipendije dodijeliti temeljem javnog natječaja koji je otvoren do 19. siječnja 2022. Stipendija se dodjeljuje na temelju bodova ostvarenih prema općem uspjehu studenta u školovanju, odnosno studiju te socijalno-materijalnom statusu studenta. Uz navedenu odluku, ovih je dana donesena i odluka kojom se vrši raspodjela milijun kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2021. godinu. Na popisu u koji je Večernji list imao uvid nalazi se 66 pravnih i fizičkih osoba iz BiH, ali i iseljeništva koje su dobile vrijedna sredstva iz hrvatskog proračuna, a kojima će lakše i učinkovitije provesti svoje projekte, uglavnom iz znanosti, obrazovanja i kulture

Važni projekti

Među značajnijim projektima koji su dobili podršku Republike Hrvatske je i projekt “Mostarsko proljeće 2021. (ujesen) – XXIII. dani Matice hrvatske Mostar” u organizaciji Matice hrvatske Mostar, kao i projekt “HVO u Domovinskom ratu – prošlost koja ne blijedi” koji je prijavila Udruga “Rubikon” iz Širokog Brijega. Podršku je dobio i projekt “Istraživanje i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini” koji je uradila Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” iz Prisoja, kao i projekt “Izvođenje građevinskih radova na kapelici svete Terezije od Djeteta Isusa” Batar i Bukvik koji je kandidirala župa sv. Roka – Bosanska Gradiška.

VL

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading