Select Page

Koalicija upitnog bošnjačkog legitimiteta: SDA s DF-om ne može formirati vlast ni u jednom kantonu s bošnjačkom većinom

Koalicija upitnog bošnjačkog legitimiteta: SDA s DF-om ne može formirati vlast ni u jednom kantonu s bošnjačkom većinom

Iako su Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta u nedjelju potpisale sporazum o koaliranju na državnoj razini, ove dvije stranke, prema u ponedjeljak objavljenim konačnim rezultatima listopadskih izbora neće moći samostalno formirati vlast ni u jednom većinski bošnjačkom kantonu, otkriva Hrvatski Medijski Servis.

U Usnskosanskom kantonu od ukupno 30 zastupnika SDA ima 10, a Demokratska fronta 4 i potrebna im je podrška još najmanje 2 zastupnika za formiranje skupštinske većine, nužne za izbor vlade, usvajanje proračuna i izglasavanja zakona. U ovoj županiji A- SDA je osvojila 6, SDP 4, SBB 3, Labursitička stranka 2 i DNZ 1 zastupnički mandat.

Slična je situacija i u Tuzlanskoj županiji gdje će koaliciji SDA- DF, također, nedostajati 2 zastupnika za “tanku” nadpolovičnu većinu u županijskoj skupštini, koja broji 35 zastupnika. SDA, naime, u županijskoj skupštini ima 13, a DF 4 zastupnika. Podršku će morati potražiti od neke od stranaka koje imaju zastupnike u županijskom parlamentu, među kojima su SDP koja ima 6 zastupnika, SBB ima 5, SBiH 3, Lijanovićeva stranka “Radom za boljitak” 2 i BPS 2 zastupnika.

U Zeničkodobojskom kantonu koji broj 35 zastupnika SDA i DF zajedno imaju 16 zastupnika, također, nedovoljno za skupštinsku većinu.
U Bosansko-podrinjskom kantonu, čiji parlament broji 24 zastupnika SDA i DF imaju tek trećinu zastupničkih mandata; SDA 6 i DF 2.

U Sarajevskoj županiji, koaliciji SDA- DF koja od 35 ima 17 zastupnika ( SDA 10 i DF 7), također , će nedostajati podrška najmanje 2 zastupnika.

Nije naodmet napomenuti da je od hrvatskih stranaka HDZ osvojila sam 2 zastupnička mandata u Zeničko-dobojskoj županiji, dok u ostalim većinski bošnjačkim kantonima hrvatske stranke nemaju zastupnike.

Koalicija SDA- DF osim što je potpisala sporazum o formiranju vlasti na razini BiH bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba: stranke koja je osvojila oko 75 posto podrške hrvatskih birača ( HDZ BiH) i bez koalicije, koja trenutno ima tijesnu podršku u Parlamentu RS ( SNSD, DNS, PDP), sudeći prema tome što nema nadpolovičnu većinu ni u jednom većinski bošnjačkom kantonu- ni sama nema bošnjački legitimitet.

/HMS/

OGLASI

Loading