Select Page

Prof. Mile Lasić: Nova platforma je opasna za BiH

Prof. Mile Lasić: Nova platforma je opasna za BiH

Politički analitičar prof. Mile Lasić smatra da je sporazum SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a već viđena stvar u BiH poznata pod šifrom “Platforma” i da predstavlja klasično političko i pravno nasilje koje je opasno za BiH.

Ponovno ignoriranje volje Hrvata

“Ako ovo znači da se onima koji će u Republici Srpskoj imati vlast i većinu daje `crveni karton`, te da se onima koji kod Hrvata imaju 52 posto podrške ( koalicija HDZ BiH) kaže `”evo ako hoćete dođite”, onda to govori o totalnom nerazumijevanju BiH, koja ne trpi ovakvu vrstu nasilja”, rekao je Lasić Srni.

(Koalicija Hrvatskog narodnog sabora, predvođena HDZ BiH osvojila je 119.468, a HDZ 1990 osvojila je 40.113 glasova za Parlament BiH, što znači da je HDZ BiH dobio blizu 75 posto podrške hrvatskih birača, a ne 52 posto, op. HMS).

On je istakao da se “ne može doći do političke zajednice u BiH” ukoliko se negira i ignorira izborna volja konstitutivnih naroda, te da se to ne smije raditi ni jednom od konstitutivnih naroda u BiH.

Zastoj u vlasti

Lasić smatra da se u naredne četiri godine može očekivati samo zastoj, ukoliko vlast bude formirana bez stranaka pobjednica u srpskom i hrvatskom narodu.

“Često govorim o neophodnosti dvotrećinskih kapaciteta na svim razinama vlasti da bi bila realizirana ustavna reforma, izmjena Izbornog zakona, te da bi bile pokrenute reforme u sferi ekonomije, prava i socijale”, rekao je Lasić, koji je i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

On kaže da sve te reforme ne mogu biti realizirane s nasiljem koje je Bakir Izetbegović legitimirao jučer “na nadmeni način koji proizvodi probleme, a ne okuplja one koji moraju biti uključeni, a riječ je o onima koji imaju većinske legitimitete kod Srba i Hrvata”.

Ako je riječ o suradnji stranaka narodnjačke orijentacije koje su potpisale deklaraciju o europskim vrijednostima, kaže Lasić, onda je višak u tu igru uvlačiti Demokratsku frontu.

“Demokratska fronta je tobože stranka ljevice, iako je stranka političkih i pravnih nasilnika i opasna po reforme ma s kim bila u koaliciji, kao što je bio i SDP, odakle su se ispili ovi ublehaši”, rekao je Lasić.

/Srna/HMS/

OGLASI

Loading